агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

В опит да се намали напрежението: САЩ отложиха тест на междуконтинентална балистична ракета

Армията на Съединените щати съобщи в сряда, че ще отложи планиран тестов пуск на междуконтинентална балистична ракета “Минитман III” (Minuteman III). С решението се цели да се намали увеличеното напрежение, след като Русия обяви, че поставя ядрените си сили в повишена готовност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обявеното от руския президент Владимир Путин повишаване на бойната готовност на ядрените сили разпали опасения, че руската инвазия в Украйна може да доведе до ядрена ескалация, като някои европейски представители видяха в това прикрита заплаха към Запада. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че евентуална Трета световна война би била ядрен конфликт. Пентагонът категорично осъди руската реторика около най-разрушителните въоръжения в света и заяви, че се надява решението за отлагане на теста на междуконтиненталната балистична ракета да послужи за пример на Москва.

Две мониторингови станции на Чукотка и Алтай, установени, за да следят нивото на радиация, са преустановили предаването на данни три дн…

“В този момент на напрежение ние осъзнаваме колко важно е и САЩ, и Русия да имат предвид риска от погрешна преценка и да предприемат стъпки за намаляване на тези рискове”, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той заяви, че решението за отлагане на теста има за цел “да демонстрира, че ние нямаме намерение да пристъпим към каквито и да било действия, които могат да бъдат разбрани или интерпретирани погрешно”.

Способната да носи ядрен заряд междуконтинентална ракета “Минитман III” е ключов елемент от американския стратегически арсенал и има обсег от над 6000 мили (9660 км), като може да достигне скорост от около 24 хиляди км/ч. Пентагонът заяви още, че отлагането на теста няма да има влияние върху ефективността на ядрените възпиращи способности на САЩ.

Вижте още:  Австралия наложи финансови санкции на 14 руски държавни компании

Още по темата Украйна – четете тук.

Още от АМЕРИКА:

Байдън се обърка здраво: Путин може да заобиколи Киев с танкове, но никога няма да спечели сърцата и душите на иранския народ (ВИДЕО)

Американски компании се изтеглят масово от Русия

Байдън: Нашите войници няма да се бият в Украйна, но ще се бият да защитят съюзниците ни в НАТО

САЩ затвориха небето си за руски самолети, Путин забрани на руснаците да излизат извън Русия, ако носят над 10 000 долара

Световната банка подготвя помощ от 3 млрд. долара за Украйна

САЩ няма да затварят въздушното си пространство за руски самолети

Баща застреля трите си деца и се самоуби в църква в Калифорния (ВИДЕО)

САЩ обвини в шпионаж 12-те руски дипломати от мисията в ООН

За пръв път от 40 години: Съветът за сигурност на ООН свиква Общото събрание на организацията

САЩ: Русия се превръща в глобален икономически и финансов парий

Източник: