агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Ваня Кастрева: Броят на училищата за първокласниците е неограничен

Ваня Кастрева: Броят на училищата за първокласниците е неограничен

seo-blog7

Снимка: БГНЕС

 За втора поредна година родители на първокласници в София ще кандидатстват и ще се класират чрез електронната система на Столична община. Регистрирането започва от днес,  26-ти април. Правилата за уседналост, въведени преди четири години, остават.

Още по темата

23 апр 2022 10:56

6

гръцки преводач Добрич

Миналата година с помощта на електронната система над 10 000 деца бяха класирани в първи клас в София.
Родителите вече не чакат на опашки пред училищата и не е необходимо да събират и предоставят документи за критериите, тъй като те вече се проверяват служебно.

 “Системата е отворена от днес до 5 юни, неограничен е броят на училищата, които могат да посочват родителите, важно е да се запознаят детайлно с всяко училище. Важно е кои са граничните райони, защото дават допълнителни точки. Родителите трябва да бъдат коректни в данните, които подават. Важно е да се спазват сроковете и правилата”, заяви пред БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието-София.

По думите ѝ няма значение кога е подадено заявлението. “До 5 юни в 18 часа могат да се актуализират данните, да се преподредят желания. През август системата е затворена, има общо 4 класирания”, допълни Ваня Кастрева.

Тя призова да се следи системата и да се спазват технологичните стъпки и подчерта, че класирането е единствено през системата.

“При частните училища и училищата към Министерството на културата е автономна системата за прием. Проблем е, че има нови квартали, в които все още няма образователна инфраструктура, където очакваме да започнат строежите, разпределянето на децата е обвързано с адресните регистрации”, каза още Ваня Кастрева.
 

Вижте още:  София се събуди с първи сняг

Източник: