агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Все повече компании в Германия съкращават дейността си, нямат работници

Докато Германия се бори с енергийната криза, която заплашва нейното бъдеще като индустриален лидер, острият недостиг на работници задълбочава проблемите на производителите, които вече се борят да останат конкурентоспособни.

seo-blog7

Липсата на квалифицирана работна ръка – предизвикана от застаряващото население и изострена от пандемията – лишава производителите от Airbus SE до BMW AG и BASF SE от кадри, които са им необходими, за да се справят с търсенето. Според неотдавнашни проучвания рекордните 50% от фирмите съкращават производството си поради проблеми с персонала и това струва на икономиката до 85 млрд. долара годишно.

“Все повече компании съкращават дейността си, защото просто няма достатъчно работници”, казва Щефан Зауер, експерт по пазара на труда в института Ifo в Мюнхен. “В средносрочен и дългосрочен план този проблем вероятно ще се задълбочи още повече.”

Рязкото покачване на цената на труда може да е благодат за работниците, но за най-голямата европейска икономика това е удар по конкурентоспособността, който едва ли може да дойде в по-неподходящ момент.

Германските производители – особено тези с най-висок разход на енергия, като например производителите на химикали, стъкло и керамика – вече са свидетели на изпаряване на маржовете поради нарастващите разходи. Някои от тях трябваше да затворят заводи или да преместят производството си в чужбина.

Недостигът на работна ръка засилва натиска. При голямото търсене на работници и инфлацията, която през миналия месец скочи до 10,9% – най-бързия темп от въвеждането на еврото преди повече от 20 години – германските служители в публичния сектор искат увеличение на заплатите с 10,5%, а металурзите – с 8%.

Вижте още:  Спад на цената на бензина в Гърция, скок на резервациите

Бързото увеличение на заплатите може да допринесе за засилване на инфлацията, което ще създаде главоболия за политиците. Тенденцията може да накара Европейската централна банка да предприеме по-строги мерки, дори когато икономическите перспективи се влошават.

гръцки преводач Добрич

Фирмите проявяват творчество. Някои фабрики инсталират допълнително ергономично оборудване, за да могат работниците да работят на физически натоварените поточни линии до 60-годишна възраст. Други предлагат четиридневна работна седмица и бонуси за подписване на договори като например екскурзия със скачане с парашут.

Феликс Хюфнер, икономист в UBS Group AG във Франкфурт, очаква до края на 2023 г. заплатите в Германия да нараснат с 3,5%.

“Високите цени на енергията и недостигът на квалифицирани работници със сигурност са пречка за германската индустрия занапред”, казва Хюфнер. “Държави като Франция, които имат по-добри демографски показатели, ще имат по-силен производствен капацитет в бъдеще.”

Airbus трябваше да намали плановете си за производство на 720 от най-продаваните си самолети A320 в Хамбург тази година, отчасти поради недостиг на работници, което доведе до спад в цената на акциите му. Компанията, която изпитваше затруднения с намирането на електротехници, механици и персонал за инсталиране на друго оборудване в кабините на самолетите, “масивно засили” набирането на персонал, заяви неин говорител.

Междувременно град Хамбург планира собствена кампания на стойност 400 000 евро, за да се конкурира за работна ръка в Дания и да намали недостига на над 20 000 квалифицирани работници.

Автомобилната индустрия удвоява усилията си за създаване на собствена работна сила. Наскоро BMW включи 75 000 служители в програми за преквалификация за нови производствени технологии с по-висока степен на цифровизация и автоматизация. Гигантът в производството на автомобилни части Continental AG е записал 10 %от работната си сила във вътрешното си техническо училище.

Вижте още:  Руските петролни товари "изчезват" близо до Азорските острови

Асоциацията на фирмите за металообработване и електротехника M+E посещава гимназиите с флотилия от двуетажни камиони, за да направи директна презентация на учениците. Ръководителите на компаниите набират потенциални служители на горната палуба, докато учениците експериментират с оборудване като миниатюрни роботи долу.

“Преживяхме коронавирус, сега война, а след това и енергийна криза”, каза Андреас Раде, управляващ директор на VDA, най-голямата германска асоциация на производителите на автомобили и доставчиците на автомобилни части. “Но недостигът на работници непрекъснато е един от най-важните проблеми.”

Проблемът е още по-силно изразен в по-малките фирми, които формират ключови звена във веригите за доставки на най-големите германски производители. В Саксония фирмата за скелета Gemeinhardt Geruestbau GmbH е измислила нов начин да се конкурира за таланти: безплатен тандемен скок с парашут от 15 000 фута при подписване на договор. През август компанията заведе седем стажанти на летището в Бауцен, за да се насладят на това преживяване.

“Скъпо е, но помага”, казва в интервю шефът на компанията Дирк Екхарт, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

От четирите най-големи европейски икономики Германия е изправена пред най-голям недостиг на кадри, според проучвания на Европейската комисия. Причините за кризата са различни, но най-значимият фактор е демографският.

Тъй като поколението на бейби-бумърите започва да се пенсионира, няма достатъчно млади хора, които да попълнят редиците. Германската агенция по заетостта оценява недостига на 360 000 до 380 000 души годишно, а до края на десетилетието той ще достигне 500 000 души.

Целият анализ вижте тук

Източник: