агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Заков: Най-късно през 2028 г. ще имаме цяла ескадрила F-16 Block 70

Заков: Най-късно през 2028 г. ще имаме цяла ескадрила F-16 Block 70

seo-blog7

Снимка: БГНЕС

През 2027 г., най-късно през 2028 г., България ще има цяла ескадрила 16 самолета F-16 Block 70, които са оперативно готови за осъществяване на бойните мисии, обяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков по време на заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. На него беше разгледан Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB “Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка”. Комисията прие законопроекта, като водеща комисия е тази по отбрана.

Първото тримесечие на 2025 г. ще бъдат доставени първите машини от платените вече 8 самолета, посочи министърът. В рамките на няколко месеца би трябвало да бъдат получени всичките 8 самолета.

Военните министър обяви още, че България е получила офертата за вторите 8 самолета F-16.

Срокът за отговор на офертата е началото на ноември, допълни той пред БНР.

гръцки преводач Добрич

Подполковник Владислав Шекеров обясни, че поддръжката включва закупуване на резервни части, предвиждане за извършване на ремонти, както и съответните инженерни представители на по-големите компании, които да оказват подкрепа на място или по телефона, когато се въвежда въоръжената система в експлоатация. Част от промените са за увеличаване на средствата, които са предвидени за резервни части и за ремонти. Отсега обаче никой не може да предвиди какво ще има нужда от ремонт или подмяна.

“Това са средства, които са предвидени да се използват за ремонти в процеса на усвояване на самолетите”, добави подполковник Шекеров, цитиран от БТА. Идеята е заедно с договора за придобиване на самолетите, въоръжението и средствата за наземно обслужване, да се придобие и първоначалният пакет резервни части, както и да се заявяват определени услуги, които ще могат да се ползват в първите 3-4 години.

Вижте още:  Ще се яде и пие по празниците, Омикрон тормоз - след Ивановден

Източник: