агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Жителите на Омуртаг блокират пътя София-Варна

Очаква се по обяд жители на Омуртаг да блокират главния път София – Варна край града. Решението за това е възникнало спонтанно, тъй като е станало ясно, че и на Бъдни вечер градът ще остане без вода, каза за БТА Магдалена Славова – представител на гражданското обединение „Вода за Омуртаг“.

seo-blog7

Както БТА съобщи, градът страда от безводие години наред, това бе и причина за обявяване на частично бедствено положение. Причина за безводието е продължителното засушаване и липсата на вода в карстовия водоизточник в край сливенското село Кипилово, откъдето градът се снабдява с вода за питейни и битови нужди. Друга причина е силно амортизираната остаряла вътрешна водопроводна мрежа в града.

Славова припомни, че преди месец омуртагчани отново блокираха същия главен път, „след като от август месец на тази година живеят на прага на оцеляването в покъртителни условия без вода“. Тогава гражданското недоволство накара министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков да реагира още същия ден. Предложена и проведена бе среща между заинтересованите страни, състояла се на 29 ноември в сградата на МРРБ.

„Към нас не е постъпвала официална информация от МРРБ, въпреки че на срещата в Министерството изрично настояхме и поставихме условие, че ние искаме оттук насетне наши представители от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ да присъстват на всички последващи стъпки – работни и експертни срещи, както и да бъдем своевременно уведомявани за всяко планувано и предстоящо действие“, коментира днес Славова.

В празничните дни от „Вода за Омуртаг“ искат да бъдат информирани от министър Шишков докъде е стигнала работата по анализиране на документацията на проекта, свързан с язовир „Ястребино“. Искат и последваща среща с него в първите дни на  2023 година.

Вижте още:  Решено: Ще се плаща на домоуправителите

„Настояваме кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов да обяви ново бедствено положени, защото условията ни на живот не са излезли от бедствена степен“, допълни Славова. Според представителите на гражданското обединение от момента, в който е стихнало медийното внимание, кметът е занемарил отново задълженията си и не осъществява никаква, дори и информативна грижа към населението на Омуртаг, касаеща безводието.

От обединението настояват също управителят на ВиК – Търговище да организира доставянето на вода от Търговище или другаде поне за Бъдни вечер.

гръцки преводач Добрич

Източник: