агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Родителите са лош пример за дигиталните навици на децата

Повечето възрастни се затрудняват да спазват правилата, които са поставили на децата си
(снимка: CC0 Public Domain)

61% от родителите се затрудняват да бъдат пример за подражание за децата си и понякога не спазват дигиталните правила, които са поставили за своите малчугани. В същото време повече от половината родители (54%) се опитват да създадат здравословни дигитални навици и правила за всички членове на семейството, разкри проучване на Kaspersky.

От ранна възраст децата са склонни да копират поведението и навиците на възрастните във всички области на живота, включително отношението към цифровите устройства. Освен това много деца получават първото си устройство в ранна възраст – според същото проучване 68% от децата получават устройства преди деветгодишна възраст.

Като се има предвид това, родителите трябва да бъдат пример за подражание при използването на технологии, ако искат да положат основите на здравословни цифрови навици още от детството, казват авторите на проучването. Резултатите обаче показват, че родителите възприемат нормите на поведение като различни за себе си и за децата си.

Така например, почти половината (48%) от анкетираните признават, че прекарват от три до пет часа на устройства всеки ден, а мнозинството (62%) смятат това време за нормално. Що се отнася до децата, почти половината (48%) прекарват същото време на устройства като родителите си – от три до пет часа дневно. Но въпреки това повече от половината възрастни (53%) биха искали децата им да прекарват по-малко време на устройства – до два часа.

В някои сценарии респондентите смятат, че определено поведение е приемливо за тях, но не и за децата им. Например, 37% от възрастните смятат, че е нормално да се споделят снимки на членове на семейството в социалните мрежи. Напротив, по-малко от една четвърт (24%) от родителите смятат, че това е приемливо за децата им.

гръцки преводач Добрич

Освен това 22% от анкетираните смятат за разумно да пропускат обаждания и да изключват телефона си, за да не може никой да се свърже с тях. Само 10% от родителите обаче смятат, че подобно поведение е приемливо за децата.

Вижте още:  Пандемията изстреля TikTok до първа онлайн дестинация

В помощ на родителите да установят здравословни дигитални практики са налични различни техники и инструменти, които да ги подкрепят. Те могат да бъдат включени чрез ролеви игри и игри, а за по-технически подход са налични решения като приложения, които могат да помогнат за контролиране на времето пред екрана или за определяне на физическото местоположение на детето, отбелязва Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

„Цифровото потребление оформя отношенията между родителите и децата и, което е по-важно, оказва влияние върху развитието на детето. Проучванията показват, че бебетата развиват проблеми с храненето и съня, например, когато родителите използват цифрови медии паралелно, докато се грижат за тях. Това е сериозен признак за зараждащо се разстройство на привързаността”, коментират Биргит Хьолцел и Щефан Рузас от мюнхенската практика Liebling + Schatz.

Те подчертават, че децата се учат чрез подражание. „Ето защо винаги трябва да вземате предвид какво конкретно виждат децата. Дали родителите им винаги държат смартфона си в ръце или дори на масата, когато се хранят? Нека не забравяме, че родителите винаги дават пример на децата си. От гледна точка на семейната терапия медийната грамотност в семействата е много важна тема. Тя е важна и за доброто развитие на децата”, казват специалистите.

Източник: