агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Кофеинът – наркотик или стимулант

Без кофеин не мога да работя

За някои хора не е вариант да започнат деня си без чаша кафе. А за други кофеинът е задължителен след 3 следобед. Разбира се, кофеинът помага на хората да се чувстват енергични и да имат повече умствена яснота. Но има ограничение за това колко кофеин хората трябва да консумират през деня, ако искат да останат в безопасност, защото твърде много от него може да бъде доста опасен.

seo-blog7

Преди или след закуска: Кога е по-здравословно да пиете кафето си?

Ако сте сред приблизително 80% от американците, които консумират кафе или други кофеинови напитки всеки ден и се чудите колко много кофеин е твърде много, продължете да четете, за да научите отговора на вашия важен въпрос.

Какво представлява кофеинът?

Преди да се задълбочим в това колко кофеин можем безопасно да консумираме, важно е да разберем какво всъщност представлява той.

Прочетете още: Всички профили и услуги на Google ще използват passkey

Вярвате или не, кофеинът е наркотик. Но за разлика от успокоителните, които ни правят сънливи и спокойни, кофеинът е стимулант. По-конкретно, този наркотик стимулира централната нервна система, което води до чувство на бдителност около час след поглъщането му.

Пиенето на кафе и чай вечер увеличават сенките под очите

Кофеинът може да се добие от кафе на зърна, какаови зърна, ядки кола, листа от чай, йерба мате и гуарана, а също така може да се добавя към газирани напитки, както и към други храни и напитки.

Колко кофеин е безопасно да се консумира дневно?

Препоръчителното максимално количество кофеин, което човек може да консумира, зависи от няколко фактора, включително състоянието на бременността, възрастта, здравето на сърцето и дали човек страда от тревожност. Всички тези фактори може да изискват човек да избягва или силно да ограничава приема на кофеин.

Вижте още:  Черната Златка бясна: Нямате мозък, никой не ми е купувал апартамент и кола!

Пиенето на 2 чаши кафе на ден може да ни убие?

FDA заяви, че повечето здрави възрастни трябва да ограничат приема на кофеин до максимум 400 милиграма на ден (еквивалентно на около 3-5 чаши кафе). Разбира се, винаги има изключения от това (и всяко друго) правило. За тези, които са бременни, Американският колеж по гинекология предлага ограничаване на приема на кофеин до максимум 200 милиграма на ден. Някои експерти обаче предполагат, че бременните трябва да избягват напълно кофеина, тъй като приемът е свързан с отрицателни последици за здравето по време на бременност.

гръцки преводач Добрич

Какви са симптомите на твърде много кофеин?

Въпреки че 400 милиграма кофеин може да звучат като много, напълно е възможно да надхвърлите тази граница, особено ако посещавате кафетерията по няколко пъти на ден или залагате на енергийни напитки, които са пълни с този стимулант.

Прочетете още: С колко поскъпна животът за последните 32 години?

Има сведения за хора, които са имали гърчове и ускорен пулс при прекомерна консумация на енергийни напитки. Въпреки това е трудно да се определи дали тези ефекти се дължат на кофеина или на другите съставки, открити в тези напитки.

Какво означава 1 киловатчас електрическа енергия: 12 часа телевизия или 70 чаши кафе?

Има също доказателства, че приемането на повече от 400 милиграма всеки ден е свързано с повишен риск от нестабилен пикочен мехур при жените.

По-големите дози кофеин могат да накарат хората да се чувстват безсънни, тревожни, нервни, раздразнителни, да имат главоболие и да получат диария. Други могат да изпитат стомашно разстройство, тъй като този стимулант може да стимулира храносмилателния тракт.

Вижте още:  Парушев от „Ол инклузив” арестуван с бате Енчо

Съдържанието на кофеин в популярните напитки

Ето приблизително колко кофеин има в любимите ви напитки.

 • Кафе: „Чаша сварено кафе (около 230 милилитра) може да съдържа различни количества кофеин – от 70-140 милиграма на чаша, в зависимост от варенето и зърната“, казва Моника Ауслендер Морено, регистриран диетолог и специалист по хранене, консултант за RSP Nutrition.
 • Еспресо: 64 милиграма на всеки 30 милилитра.
 • Кафе без кофеин: 2 милиграма на чаша
 • Черен чай: 47-50 милиграма на чаша (зависи от сорта + времето за накисване)
 • Зелен чай: 29-50 милиграма на чаша (зависи от сорта + времето за накисване)
 • Кола: 34 милиграма на кенче от 350 милилитра
 • Диетична кола: 46 милиграма на кенче от 350 милилитра
 • Пепси: 38 милиграма на кенче от 350 милилитра

Можете ли да се откажете от кофеина?

Да, можете и отказът може да бъде както физически, така и психически. „Можете да имате физическа (и психологическа) зависимост от кофеина“, казва Морено.

Най-често съобщаваните проблеми след спирането на кофеина са:

 • главоболие
 • умора
 • раздразнителност
 • безпокойство
 • треперене
 • намалена концентрация

Как да се почувствате енергични без кофеин?

Кофеинът е основно средство, което помага на хората да се почувстват енергични и будни, но не е единственото решение. Ако искате да ограничите приема на кофеин, но все пак искате да усещате бодростта в стъпката си, ето някои други решения, които може да свършат работа за вашите нужди:

 • Включете упражнения в деня си
 • Излагайте тялото си на естествена слънчева светлина (със слънцезащита и шапка за слънце, разбира се)
 • Уверете се, че сте правилно хидратирани
 • Дайте приоритет на адекватния, качествен сън
 • Вземете междинна закуска, която осигурява баланс на въглехидрати с нисък гликемичен индекс, протеини и фибри.
Вижте още:  Мис България проговори за ареста! Запознала се с дубайски милионер

Източник