агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Регулаторът в САЩ одобри първите 11 ETF върху биткойн

Пуснаха за търговия 11 ETF Bitcoin фонда, които да следят най-голямата криптовалута в света

Регулаторът на ценните книжа на САЩ одобри в сряда първите борсово търгувани фондове (ETF) върху биткойни. Това е ключово събитие за най-голямата криптовалута в света и по-широката криптоиндустрия, пише Reuters.

seo-blog7

Комисията за ценни книжа и борси (SEC) заяви, че е одобрила 11 заявления, включително от BlackRock, Ark Investments/21Shares, Fidelity, Invesco и VanEck, въпреки предупрежденията на някои служители и защитници на инвеститорите, че тези продукти са много рискови.

Повечето от фондовете се очаква да започнат да се търгуват още в четвъртък, казаха емитентите, с което започнаха ожесточена конкуренция за пазарен дял.

Прочетете още: SEC одобри 11 Bitcoin ETF

Създавани в продължение на десетилетие, ETF фондовете променят играта за биткойн, като предлагат на инвеститорите възможност да инвестират в най-голямата криптовалута в света, без да я държат директно. Те осигуряват сериозен тласък за криптоиндустрията, обхваната от скандали.

Това е огромен тласък за институционализирането на биткойн като клас активи“, каза Андрю Бонд, управляващ директор и старши финтех анализатор в Rosenblatt Securities.

Анализаторите на Standard Chartered тази седмица казаха, че ETF могат да привлекат от 50 до 100 милиарда долара само тази година. Други очакват, че входящите потоци ще бъдат по-близо до 55 милиарда долара за пет години.

Пазарната капитализация на биткойн възлиза на повече от 913 милиарда долара към сряда, според CoinGecko. Към декември 2022 г. общите нетни активи на ETF в САЩ възлизат на 6.5 трилиона долара, според Института за инвестиционни компании.

гръцки преводач Добрич

Прочетете също: Кога да купим и кога да продадем акции?

Последно биткойнът се повиши с 3% до 47 300 долара. Криптовалутата скочи с повече от 70% през последните месеци в очакване на ETF и тази седмица достигна най-високото си ниво от март 2022 г.

Вижте още:  БНБ запазва нивото на антицикличния буфер от 1,5% от 1 април 2023 г.

Успехът в битката за привличане на входящи парични потоци ще зависи най-вече от таксите и ликвидността, смятат анализатори. Някои емитенти намалиха предложените от тях тази седмица, включително BlackRock и Ark/21Shares. Те варират от 0.2% до 1.5%, като много фирми предлагат да се откажат изцяло от таксите за определен период от време. За краткосрочните спекуланти, които искат да закупят и после да продадат продуктите, ликвидността може да бъде по-важна.

Компаниите очакват вълна от онлайн реклама и друг маркетинг. Някои емитенти, включително Bitwise и VanEck, вече пуснаха реклами на биткойн като инвестиция.

Това е доста безпрецедентно, така че ще видим как работи. Никога не съм бил в ситуация, в която 10 едни и същи ETF да бъдат стартирани в един и същи ден“, каза Стивън МакКлург, главен инвестиционен директор във Valkyrie, чийто ETF беше сред одобрените в сряда.

Прочетете още: Шефът на Binance подава оставка, крипто борсата ще плати 4 милиарда долара глоби

Одобренията идват ден след като беше публикувана фалшива информация през профила на SEC в социалната медийна платформа X, в която се казваше, че регулаторът е одобрил продуктите за търговия. Комисията бързо опроверга истинността на публикацията, обявявайки, че някой неправомерно е получил достъп до акаунта ѝ, след което изтри поста.

В сряда SEC заяви, че се координира с правоприлагащите органи и собствения си вътрешен регулатор, за да разследва инцидента.

Този инцидент и объркано съобщение в сряда следобед, в което SEC изглежда публикува официалното регулаторно одобрение и след това го премахва от уебсайта си, не помрачиха празненствата на криптоиндустрията.

Прочетете още: AI вече измества и инфлуенсърите

Вижте още:  Увеличават се приходите на банките от лихви и такси

Ние вярвахме, че биткойн може да промени света и бяхме и оставаме развълнувани от перспективата за демократизиране на достъпа до този актив“, каза изпълнителният директор на Grayscale Майкъл Соненшейн.

Дъглас Йоунс, ръководител на борсово търгуваните продукти на Нюйоркската фондова борса, където някои продукти ще бъдат листвани, каза, че одобрението също е „крайъгълен камък“ за ETF индустрията.

Синтия Ло Бесет, ръководител на отдела за управление на цифрови активи във Fidelity, каза, че новите продукти трябва да предоставят „по-голям избор за инвеститорите, които искат да се ангажират с крипто“.

Някои регулаторни експерти смятат, че ETF-ите върху биткойн могат да проправят пътя за други иновативни криптопродукти. Няколко емитента, например, вече са подали молба за проследяване на ETF върху етер – втората по големина криптовалута.

Прочетете още: SEC одобри първите 11 Bitcoin ETF

След като язовирната стена беше пробита, ще бъде наистина трудно за SEC да продължи своя подход: „просто кажете не на крипто“, каза Джим Ейнджъл, доцент в Georgetown’s McDonough School of Business.

„Спекулативен, нестабилен“

Криптовалутите са създадени като алтернатива на фиатните пари – валути, създадени от и подкрепени от правителство, като щатския долар и еврото – но криптовалутите се използват до голяма степен като спекулативни инвестиции поради тяхната променливост.

Разрешението бележи промяна на курса в политиката на SEC, която досега отхвърляше биткойн ETF-ите поради опасения, че могат лесно могат да бъдат манипулирани. Председателят на регулатора Гари Генслер е яростен крипто скептик.

В изключително необичаен ход обаче Генслер, демократ, се присъедини към двамата републикански комисари в SEC по време на гласуването за одобряване на продуктите, докато двамата демократи в Комисията гласуваха „против“. Единият, Каролайн Креншоу, цитира притесненията за защита на инвеститорите.

Вижте още:  Златото поевтинява под натиска на растящия долар

Надеждите, че SEC най-накрая ще одобри биткойн ETF, нараснаха миналата година, след като федерален апелативен съд постанови, че Комисията е сгрешила, като е отхвърлила молбата от Grayscale Investments за преобразуване на съществуващия си Grayscale Bitcoin Trust в ETF.

В изявление в сряда Генслер каза, че в светлината на съдебното решение одобряването на продуктите е „най-устойчивият път напред“, но добави, че агенцията не одобрява биткойн, наричайки го „спекулативен, променлив актив“, използван и за финансиране на престъпност.

Генслер също така повтори дългогодишната си позиция, че биткойнът е актив, а не ценна книга и като такъв одобрението от сряда по „никакъв начин“ не е сигнал, че SEC ще облекчи репресиите си срещу криптоиграчи, за които твърди, че пренебрегват нейните закони .

За да изпълнят изискванията на SEC за защита на инвеститорите, няколко борси предложиха да работят с Coinbase, най-голямата криптоборса в САЩ, за контролиране на търговията на основния биткойн пазар. Но емитентите се отказаха от това партньорство тази седмица в полза на съществуващото споразумение с Чикагската фондова борса, което беше в основата на съдебната победа на Grayscale.

В момента SEC съди Coinbase за предполагаемо нарушаване на законите за ценните книжа на САЩ, което компанията отрича.

Денис Келехър, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст Better Markets за защита на инвеститорите, предупреди, че биткойн все още е уязвим за криптоизмамници и каза, че одобрението на ETF е „историческа грешка“.

Днешното действие на SEC не промени нищо относно този безполезен финансов продукт: биткойн и крипто все още нямат законна употреба“, каза той.

Източник