агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

$14 млрд. от криптовалута спечелила престъпността през 2021 г.

През 2021 г. г. престъпленията, свързани с криптовалута, достигнаха рекордните 14 млрд. долара, съобщи изследователят на блокчейн Chainalysis. Този рекорд идва в момент, когато регулаторните органи призовават за повече правомощия в бързо развиващия се сектор.

seo-blog7

Криптовалутите, получени от адреси на дигитални портфейли, свързани с незаконна дейност, включително измами, даркнет пазари и рансъмуер, са скочили с 80% спрямо предходната година, се казва в доклад на Chainalysis. Тази дейност представлява едва 0,15% от общия обем на крипто транзакциите, което е най-ниското ниво досега.

Общите обеми се покачиха до 15,8 трлн. долара през 2021 г., което е над пет пъти повече в сравнение с предходната година, заяви базираната в САЩ Chainalysis. Цифровите активи, от биткойн до нефунгиращи токени, набраха популярност през 2021 г. на фона на приемането им от институционални инвеститори и големи компании.

Новодошлите бяха привлечени от обещанието за бързи печалби, изтъквано от поддръжниците на криптовалутите, както и от надеждите, че биткойнът предлага хедж срещу нарастващата инфлация. Въпреки това криптовалутите все още са обект на нееднозначно регулиране, което оставя на инвеститорите малко средства за защита срещу престъпления.

Финансовите наблюдатели и политиците от Вашингтон до Франкфурт се притесняват от използването на криптовалутите за пране на пари, като някои от тях призовават законодателите да им предоставят по-големи правомощия над индустрията.

“Криминалните злоупотреби с криптовалути създават огромни пречки за по-нататъшното им приемане, увеличават вероятността за налагане на ограничения от страна на правителствата и, което е най-лошото, стават жертва на невинни хора по целия свят”, заяви Chainalysis, цитиран от БГНЕС.

Според доклада движеща сила за увеличаването на престъпността е бурното увеличаване на измами и кражби в платформите за децентрализирано финансиране – DeFi.

гръцки преводач Добрич

Платформите DeFi, които предлагат кредитиране, застраховане и други финансови услуги, като заобикалят традиционните пазачи като банките са засегнати от проблеми, които включват недостатъци в основния код и непрозрачно управление.

Вижте още:  Пшеницата поскъпва още, цените най-високи от 14 г.

Кражбите на криптовалути са нараснали над пет пъти от 2020 г. насам, като миналата година са били откраднати средства на стойност около 3,2 млрд. долара. Около 2,2 млрд. долара от тях, т.е. около 72% от общата сума, са били откраднати от сайтове на DeFi.

Измамите в платформите DeFi като например “издърпване на килимчето”, при което разработчиците създават фалшиви инвестиционни възможности, преди да изчезнат с парите на инвеститорите, достигнаха 7,8 млрд. долара, което е 82% скок спрямо 2021 г., твърди Chainalysis.

Източник: