агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

5 ценни навика на успешния разработчик


Програмните езици не са най-важни за кариерното израстване на софтуерните инженери – личните качества имат по-голямо значение (снимка: CC0 Public Domain)

Разработчиците на софтуер са изключително търсени професионалисти, но някои се справят по-добре от други и това винаги извиква въпроса „с какво те са по-добри от останалите“. Има няколко характеристики, които им помагат както в работата, така и в личните проекти, гласи доклада за уменията на разработчиците на HackerRank.

Изводите се базират на анкети сред повече от 39 000 специалисти. Някои от описаните навици са специфични за разработчиците, докато други могат да доведат до успех във всяка професия.

1. Владеене на няколко езика

Средно разработчиците знаят четири езика и казват, че искат да научат още четири, установи HackerRank. Това им дава голям тласък на пазара на труда, тъй като първите 25 компании във Fortune 500 разчитат на около четири различни езика, според друго скорошно проучване.

2. Жажда за учене

гръцки преводач Добрич

Повече от четвърт от анкетираните разработчици са написали първия си код преди да навършат 16 години. Но започването на млади години не е непременно показател за успех. Сред тези, които са се заловили с професията след 26-годишна възраст, 36% вече са старши разработчици или дори на по-високо ниво, установи HackerRank.

Самообучението е норма за разработчици от всички възрасти, според проучването: докато 67% от анкетираните разработчици имат образование в областта на компютърните науки, около 74% казват, че са поне частично „самоуки“.

„Самообучението е основна част от това да бъдеш успешен разработчик“, се казва в доклада. „При избора какво да научите по-нататък, най-добрият ръководен принцип е да се фиксирате в една дисциплина и да научите съответните инструменти като средство за растеж. Инструментите винаги ще се променят. В крайна сметка, любопитството и истинският интерес към програмите трябва да подхранват стремежа за изучаване на нови средства и адаптиране към развиващия се технологичен пейзаж“.

Вижте още:  Корейските чипмейкъри пред труден избор: САЩ или Китай

3. Какво искат работодателите

Въпреки че изучаването на нови езици и умения може да даде предимство на разработчиците, също така е важно те да са информирани за това какво търсят работодателите. JavaScript, Java, Python, C++ и C остават най-търсените езици за програмиране във всички индустрии, според HackerRank. Докато AngularJS, Node.js, React, Spring и Django са най-търсените рамки, установи докладът.

4. Опитът е по-важен от образованието

Уменията за решаване на проблеми са най-често срещаната квалификация, която работодателите търсят у разработчиците. Тя е по-важна от владеенето на даден език за програмиране, отбелязва Tech Republic, позовавайки се на доклада. „Демонстрирането на „изчислително“ мислене или способността за разбиване на големи, сложни проблеми е също толкова ценно (ако не и по-ценно) от базовите технически умения, необходими за дадена работа“, се казва в доклада.

Компаниите също ценят опита и портфолиото на разработчиците далеч повече от образованието и обученията, се отбелязва в доклада.

„Това, което правите, е по-важно от всичко останало“, се казва в доклада. „Квалификациите, които като цяло подкрепят автобиографията, се нареждат най-ниско сред показателите, от които компаниите се интересуват“.

5. Осъзнаване какво се търси в работата

Докато много технологични компании се фокусират силно върху своите офис-удобства, разработчиците класират баланса между работата и личния живот като най-важния фактор, който търсят при работодателя, установи проучването. Второто най-важно нещо е професионалното израстване и ученето, а накрая – компенсацията. Офис-глезотиите са в най-долната част от списъка на важните неща.

Източник: