агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Американски експерти: Ваксините на BioNTech и Mоderna са за предпочитане пред Johnson & Johnson

Американска експертна комисия препоръчва на желаещите да се ваксинират срещу Ковид-19 да предпочетат ваксината на BioNTech или Moderna пред препарата на Johnson&Johnson (J&J). Причината за тази препоръка е следната: при ваксината на Johnson&Johnson съществувал риск от редки тромбози. 15-те членове на експертния съвет, който е част от американския Център за контрол над епидемиите CDC, са единодушни в оценката си.

seo-blog7

Те не биха препоръчали тази ваксина (J&J) на своите семейства, каза професорката по медицина Бет Бел по време на заседанието на комисията. Но други хора можело да бъдат на друго мнение. Затова ваксината ще продължи да се предлага.

Много рядък страничен ефект

Причината за скептицизма на експертния съвет са много редки случаи на тромбози, проявяващи се едновременно с тромбоцитопения – т.е. недостиг на тромбоцити, след ваксинация с препарата на Johnson&Johnson.

Според данните на CDC, при общо близо 16 милиона поставени ваксини на Johnson&Johnson до 9-и декември е имало девет смъртни случая. До края на август са били регистрирани общо 54 подобни случая на тромбози, при 36 се е наложила хоспитализация. Най-висок се оказва рискът при жените между 30 и 49 години. Но не при всички девет жертви става дума за жени. Сред жертвите има и двама въже.

Ваксината на Johnson&Johnson обаче така или иначе играе второстепенна роля във ваксинационната кампания на САЩ. При общо 284 милиона поставени дози от препарата на BioNTech и 186 милиона дози от ваксината на Moderna, броят на поставените ваксини на Johnson&Johnson е доста нисък. И в Германия ваксината на J&J се използва по-рядко: докато поставените ваксини на BioNTech са над 109 милиона, то тези на J&J са едва около 5 милиона.

Вижте още:  Мадона е обвинена в трафик и сексуална експлоатация на деца

Това не е генерална препоръка против ваксината на J&J

През април тази година употребата на ваксината на J&J в САЩ беше временно преустановена – след единични случаи на тромбози. След проверка на здравните служби обаче беше установено, че ползата от препарата все пак е по-голяма, отколкото рисковете, свързани с него. Това се случи само няколко седмици след като се появиха съобщенията за тромбози след поставянето на ваксината на AstraZeneca. Като цяло обаче подобни случаи са изключително рядко срещани.

гръцки преводач Добрич

От Johnson&Johnson подчертаха в четвъртък, че ваксината им е “животоспасяващ инструмент за хора от високорисковите групи”. Същевременно експертите от американския Център за контрол над епидемиите CDC съобщиха, че няма да издадат конкретна генерална препоръка против използването на ваксината на J&J, защото това щяло да изпрати негативен сигнал в страни, в които този препарат е единствената възможна опция.

Източник: Дойче веле

Източник: