агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Амнести е непоколебима въпреки възмущението от доклада за Украйна

Групата за защита на правата Амнести Интернешънъл остава непоколебима под ръководството на своя високопоставен генерален секретар в условията на нарастващ протест срещу доклад, за който критиците твърдят, че е подпомогнал Русия при нахлуването ѝ в Украйна.

seo-blog7

Нейното прессъобщение от 4 август, в което Украйна се обвинява, че застрашава цивилното население, като създава военни бази в жилищни райони, предизвика един от най-експлозивните спорове за голяма правозащитна група през последните години.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, подкрепен от редица украински високопоставени лица, се нахвърли върху Амнести, заявявайки, че тя се опитва да прехвърли “отговорността от агресора върху жертвата”.

Но въпросът предизвика търкания и в рамките на уважаваната организация, основана през 1961 г., която през 1977 г. получи Нобелова награда за мир и понастоящем има клонове в над 70 държави.

Как се развива войната в Украйна – следете на живо тук.

Ръководителят на украинския офис на организацията Оксана Покалчук подаде оставка, като заяви, че екипът ѝ не е бил надлежно консултиран по отношение на доклада, “който звучи като подкрепа за руските разкази”.

Спорът представлява най-голямата криза за “Амнести” под ръководството на нейния генерален секретар Агнес Каламард, закоравяла френска експертка по правата на човека, която беше голям избор за ръководител на базираната в Лондон организация, след като беше специален докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции, съобщи АФП.

Именно в това си качество тя ръководеше международното разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г., като изготви доклад, в който посочи с пръст отговорността на престолонаследника Мохамед бин Салман.

гръцки преводач Добрич

Малко след встъпването си в длъжност тя предприе решителни действия, за да отмени решението на Амнести да лиши руския опозиционер Алексей Навални от статута му на “затворник на съвестта” заради предишни националистически коментари.

Вижте още:  Зеленски: Над 200 000 руски военни са струпани по границата с Украйна

След публикуването на доклада за Украйна Каламард изрази недоволство от “тълпите и троловете в социалните медии”, които атакуват изследванията на организацията, и обеща, че това “няма да накърни нашата безпристрастност”.

В петък тя заяви пред АФП в имейл, че Амнести “напълно подкрепя” доклада, който е бил подложен на “същите строги стандарти” като всички публикации на Амнести.

В изявление от неделя Амнести заяви, че дълбоко съжалява за “огорчението и гнева”, предизвикани от съобщението за пресата, като същевременно потвърди, че “напълно поддържаме нашите констатации”.

В изявлението си организацията заяви, че е документирала как във всичките 19 града и села, посетени от нейните изследователи, е имало случаи, в които “украинските сили са се разположили в непосредствена близост до местата, където живеят цивилни граждани”.

Оценката се основава на правилата на международното хуманитарно право (МХП), заяви Амнести, като същевременно отбеляза множеството доклади, които публикува през последния месец и в които обвинява Русия в нарушения и военни престъпления в Украйна.

Защитата ѝ обаче не успя с нищо да смекчи порицанието, което се стовари върху организацията както в Украйна, така и в чужбина.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди “Амнести Интернешънъл”. Според него организацията оправдава руските “терористични” дейст…

Лондонският вестник “Times” написа в редакционна статия, че Амнести “руши доверието към себе си, като служи като мегафон за пропагандата на режима на Путин” с доклад, който “не обръща внимание на реалностите на военните операции”.

“Амнести” е напълно морално фалирала – антизападната ѝ мания я е довела до пропадане”, допълва десният “Daily Telegraph”.

Междувременно докладът намери нетърпеливи читатели в руското посолство в Лондон, което обикновено не е почитател на Амнести и в туитър заяви, че констатациите в доклада потвърждават “точно това, което Русия е казвала през цялото време”.

Вижте още:  Страсбург организира конференция за бъдещето на Европа

Но в статия за уебсайта “Украинска правда” британският адвокат по правата на човека Уейн Джордаш и украинската адвокатка Анна Микитенко обвиниха Амнести, че е използвала “неясна” методология и не е взела предвид “почти нищо” от военния или хуманитарния контекст.

“Заключенията са бедни на факти и анализи и дълги на непремерени обвинения”, пишат те.

“Амнести интернешънъл” е идентифицирала три случая на руски атаки срещу цивилни, които може да се окажат военни престъпления. При напад…

Амнести настоява, че се е свързала с украинското правителство няколко дни преди публикуването на доклада, като е споделила GPS координати и друга чувствителна информация, която е скрила от прессъобщението, за да защити цивилните на място.

Сред противниците на Путин един от съюзниците на Навални, Иван Жданов, просто заклейми доклада като “типичен пример за “полезни идиоти”.

Най-острата критика дойде от Покалчук, която заяви, че вместо “да защитава цивилните, докладът се е превърнал в инструмент на руската пропаганда”.

Публикацията от четвъртък беше отречена от екипа на Амнести в Украйна, който отказа да я преведе или да я качи на уебсайта си.

“Ако не живеете в страна, завладяна от окупатори, които я разкъсват на парчета, вероятно не разбирате какво е да осъдиш армия от защитници”, каза Покалчук.

Източник: