агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Антиутопия: Компании искат да сканират мозъците на служители

С всеки изминал ден книжарниците се приближават все повече до това да поставят антиутопичните научнофантастични романи на рафтовете си като актуални събития, а сега, когато компании активно проучват технологията за сканиране на мозъка, корпоративната антиутопия е с една стъпка по-близо. На изненадващо разрастващия се пазар вече има няколко известни компании с обещаващи технологии. Според репортаж на Futurism, високобюджетни корпорации вече финансират изследвания, които ще им позволят да знаят какво точно мислят служителите им, докато са на работа.

seo-blog7

Някои от най-обещаващите компании за сканиране на мозъка включват InnerEye от Израел и Emotiv, стартъп от Сан Франциско. InnerEye разработва слушалки, които ще комбинират човешките мисловни процеси с машинно обучение, за да се борят с нерешителността на служителите. Работата на Emotiv е насочена към използването на безжична ЕЕГ слушалка за проследяване на благосъстоянието на служителите, предава БГНЕС.

Изследванията на InnerEye е най-вероятно да доведат до апокалипсис, управляван от машини. На собствения си уебсайт компанията заявява, че “свързва хората и машините” с цел да постигне “най-доброто от двата свята”. Сканирането на мозъка може да бъде доста безобидно, но след като вече се провеждат изследвания, за да се гарантира, че хората не живеят в симулация, управлявана от машини, това звучи като сюжет на научнофантастичен роман.

Всъщност това е така, тъй като много автори и футуристи са писали за сингулярността като точка, от която няма връщане назад, когато изкуственият интелект ще надмине човека. Стивън Хокинг, един от най-гениалните хора, живели някога, се опасяваше, че сингуларността ще доведе до края на човечеството. Сега корпорациите, които активно финансират сканирането на мозъка, може би превръщат неизбежното в реалност.

Вижте още:  Умните трактори вървят по пътя на Apple

Двете компании не са наясно с възможността за злоупотреба с тяхната технология за сканиране на мозъка. Emotiv твърди, че се свързва само с партньори, които искат да използват технологията по отговорен начин. За съжаление, технологичните специалисти ще си спомнят за друга компания, чието мото някога беше “Не бъди зъл”, и какво се случва, когато започнат да се трупат огромни печалби.

Освен потенциала за предизвикване на апокалипсис в стил “Терминатор”, технологията за сканиране на мозъка има съвсем реални проблеми с неприкосновеността на личния живот. В идеалния случай мислите на служителите се пазят в тайна. Ако служителят носи слушалки, които следят мозъчната активност и предават тези данни на работодателя му, какъв личен живот всъщност ще има и кой ще притежава неговия действителен, биологичен мисловен процес?

Главният изпълнителен директор на Emotiv, Тан Ле, твърди, че технологията им изисква служителят изрично да разреши копие от мозъчните му данни да бъде изпратено на неговите ръководители. При все че това може да се определи като маркетингов трик, сканирането на мозъка е мътна етична област в областта на невронауката. Известният писател Айзък Азимов е писал много за опасностите от технологичните възможности, които надхвърлят човешката етика.

гръцки преводач Добрич

Институтът по невроетика е глобален мозъчен тръст, посветен на решаването на тези сложни въпроси, в които се срещат технологичните възможности и етиката. Изследователите и невролозите, които съставляват мозъчния тръст, работят, за да гарантират, че SkyNet няма да стане реалност. Технологията за сканиране на мозъка, която корпорациите широко финансират, има потенциала да бъде първата стъпка към мрачна съдба на човечеството.

 

Източник: