агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Балканската диаспора в САЩ предупреди Байдън за нарастващата войнственост на Сърбия

Редица американски организации от албански, бошняшки и черногорски диаспори предупредиха администрацията и президента Джо Байдън за заплахата, която представлява за сигурността на Западните Балкани „нарастващата войнственост“ на Сърбия при президента Александър Вучич срещу нейните съседи.

seo-blog7

В отворено писмо те призовават САЩ „незабавно да предприемат стъпки за предотвратяване на опитите на правителството на Сърбия да разруши мира и сигурността в региона“, цитира „Екзит Нюз“.

Президентът на Сърбия Александър Вучич издаде заповед армията на страната да бъде приведена в повишена бойна готовност, съобщи Дойче ве…

Те обръщат внимание на неотдавнашния опит на Сърбия, подкрепена от Русия, да подкопае сигурността в Косово, Босна и Черна гора – а именно разгръщането на военна мощ близо до границата с Косово; етническото напрежение, породено в Черна гора от Сръбската православна църква; като както и опитът за сръбско-руския държавен преврат, целящ да убие политически лидери на Черна гора в навечерието на присъединяването на страната към НАТО; и накрая многократните призиви на сръбския лидер в Босна и Херцеговина за разпускане на страната.

„Трябва да бъде изпратен силен сигнал до Белград, че използването на сила никога повече няма да бъде позволено да диктува естеството и посоката на политиката на Западните Балкани“, призоваха те в отвореното си писмо до администрацията на Байдън.

Представителите на диаспората подчертаха опасността, която представлява за Западните Балкани и интересите на САЩ политиката на сръбското правителство за „сръбския свят“, която има за цел да привлече всички етнически сърби в региона в оформянето на една държава.

гръцки преводач Добрич

„Това не е нищо друго освен рестартиране на проекта „Велика Сърбия” от епохата на Милошевич, който доведе до най-тежкото насилие и най-тежките зверства в Европа след Втората световна война“, подчертаха те.

„Ситуацията в Косово е най-опасният гамбит на Вучич досега. Тя представлява краен обрат дори от преструвките за диалог и преговори и демонстрира стремежа на Сърбия да използва сила или поне заплахата от сила, за да създаде нови явления в региона. Това е категорична заплаха не само за сигурността и суверенитета на Косово, но всъщност и за целите Западни Балкани, и поради това представлява значителен риск за икономическите интереси и сигурността на САЩ и НАТО в Югоизточна Европа“, заключава писмото.

Съвместният призив на трите общности следва сходни опасения, изразени от президентите на трите държави от Западните Балкани по време на неотдавнашната криза на границата между Косово и Сърбия.

Източник: