агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

БХРА: Има риск от фалити на хотели заради високите цени на тока

Заради високите цени на електроенергията и газа много бизнеси в туристическия бранш са изправени пред пропастта на фалита. Още на първото си заседание за тази година, Министерски съвет прие постановление за реда за отпускането на държавна помощ за сектора. Вече бяха изплатени първите траншове от предвидените 30 милиона лева. Договорена е и кредитна линия от Българската банка за развитие, която да е в помощ на фирмите от бранша. Средствата заделени по тази линия е 60 млн. лева.

seo-blog7

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) приветстват опитите на държавата да подаде ръка на бранша, но настояват за по-справедливо разпределение на средствата. Това каза Станислав Стоянов, заместник-председател на Съюза на хотелиерите “Златни пясъци”, които са член на БХРА.

Още по темата

17 яну 2022 17:30

47

17 яну 2022 08:45

104

гръцки преводач Добрич

“Благодарни сме на държавата за предприетите мерки, но средставата са недостатъчни. С цел да задоволи всички, при разпределението на първите 30 милиона лева, правителството използва коефициент на база реализирания оборот на дадения обект. Хотелиерският сектор обаче беше ощетен и финансовата помощ се оказа недостатъчна за покриване на текущите разходи”, каза Стоянов пред БНР.

Хотелиерът поясни, че от БХРА са предложили средствата от следващия транш да бъдат разпределени процентово според разходните норми. Той даде за пример туроператорите, чиято разходна норма е по-малка в сравнение с хотелите.

“Хотелиерството е основен гръбнак на туризма и генерира близо 60% от приходите в сектора. В никакъв случай не подценяваме дейността на туроператорите, но те използват пакети от хотели, превозвачи и застрахователи”, каза още Стоянов.

Вижте още:  КНСБ иска безплатни тестове, когато са нужни за работа

Той беше категоричен, че няма конфликт между хотелиери и туроператори. “Никой от бранша не иска да се получават конфликтни ситуации. Напротив. Ние искаме да работим обединени за да можем заедно да се справим с кризата”, поясни Стоянов. Според него възможни са фалити на хотели заради високите цени на електроенергията.

“Сезонните хотели имат само разходи в периода извън активния сезон и не генерират никакви приходи. Заради тази непредвидимост на цените на електроенергията, на газа и на водата, хотелиерите не могат да калкулират новите цени и не е сигурно дали ще успеят да покрият разходите си. Рискът за обекта е да отвори и да фалира. Ако не отвори – тогава отново може да фалира”, обобщи трудната ситуация в сектора Станислав Стоянов.

Той изрази надежда, че ще дойдат по-добри дни за българския туризъм.

Източник: