агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

БХРА предлага мерките за бизнеса да работят до края на войната

След 1 април епидемичната обстановка няма да бъде удължена, а заедно с това отпадат и повечето ограничения. Ще продължи ли обаче подкрепата за бизнеса?

seo-blog7

“Не че не сме против отпадането на извънредната епидемична обстановка, желанието ни е да бъдат запазени мерките за подпомагане на бизнеса. Станахме свидетели на една безпрецедентна в световен мащаб пандемия, която нанесе изключително големи и трайни щети върху много сектори от икономиката. Най-засегнатият сектор в България и в световен мащаб се оказва туризмът”, заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров в “България сутрин”.

Той обърна внимание, че това, което се случи за две години върху бизнеса, не може да бъде компенсирано с отпадане на мерките. Върху пандемията се насложиха ефектите от войната.

“Нашият основен туристически пазар са хора, които идваха от Украйна и Русия. Тази година тези хора няма да дойдат в България. Това се отразява върху другите пазари. Започна бясно галопиране на цени и основни хранителни продукти. Това се отразява върху потребителската кошница. Когато бюджетът започне да изтънява, първото нещо, от което човек се лишава, е удоволствието. От това идва и нашето притеснение”, заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че мерките за подпомагане на бизнеса трябва да бъдат продължени с година, най-малкото докато приключи войната и се стабилизира обстановката.

“Отпадането на пандемичната обстановка има и своите позитиви. Позитивно е, че има едно известно успокоение. Няма да пресираме персонала си да ползва предпазни средства”, добави Димитров.

Той каза още, че в момента не планират протести, а ще изчакат да видят какво ще бъде предложението от правителството към бизнеса.

гръцки преводач Добрич

“Много обекти затвориха трайно. По данни на Световната организация по туризъм спадът в бизнеса беше около 70-80%. Именно водени от това, не можем да приемем, че само с отпадане на едни мерки всичко ще бъде възстановено”, изтъкна Димитров.

Вижте още:  Британската икономика навлиза в рецесия в края на годината

Готови са да приемат на работа бежанци от Украйна, но и предлагат настаняване и изхранване, защото вследствие на пандемията са били ударени и от кадрова криза.

Източник: