агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Биобатерия, направена от бактерии, работи седмици наред


Проф. Сокхън Чой създаде дълготрайна батерии чрез комбиниране на няколко вида бактерии
(снимка: Binghamton University)

Изследователи от университета Бингамтън, Ню Йорк създадоха батерия на основата на бактерии, която може да генерира електричество в продължение на седмици. Състои се от три слоя с различни видове бактерии, които се поддържат взаимно за дълго време, и това е тайната за издръжливостта на батерията.

Биобатериите отдавна са изследвани от професор Сокхън Чой в Държавния университет на Ню Йорк в Бингамтън. Той участва в редица проекти за хартиени батерии, основани на бактерии. Но всички те имаха сериозен недостатък – работеха много кратко време.

Целта на последното изследване на проф. Сокхън Чой беше да създаде дълготрайни батерии чрез комбиниране на няколко вида бактерии, които могат да се поддържат взаимно.

Усилията на професора довела до появата на трислойна батерия, в която бактериите са чувствителни към светлината отгоре – под нейно въздействие те произвеждат органични съединения, за да хранят бактериите в долните слоеве. Бактериите в средния слой също произвеждат хранителни вещества, а бактериите в долния слой генерират електричество, като се хранят с органични съединения, синтезирани отгоре.

гръцки преводач Добрич

Биобатерията ще бъде полезна за работата на малки сензори и електронни устройства
(снимка: Binghamton University)

Експериментална батерия с площ от 3 см² успя да генерира електричество в продължение на няколко седмици. Очевидно такива елементи ще бъдат полезни за работата на малки сензори или електроника без човешки надзор.

За постигане на желаната мощност на биобатерията е достатъчно да се събере пакет от необходимия брой блокове. Междувременно проф. Сокхън възнамерява да се съсредоточи върху създаването на самолекуващи се бактериални батерии, които могат да плуват на повърхността на водата.

Вижте още:  Време ли е да зарежем CV-то при наемане на кадри

Източник: