агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Блинкен в Украйна: Топката е в полето на Русия

В същото време Блинкен изрази мнение, че изборът за по-нататъшно развитие на събитията – по пътя на ескалация или намаляване на напрежението – остава за Русия. „Ако няма резултат, това е само защото Русия е избрала различен път“, добави той.

seo-blog7

“Дипломатическият път ще бъде най-добрият за всички“, продължи Блинкен. „Ние няма да се спрем пред нищо по този път и ще продължим интензивните дискусии.”

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в петък в Женева с надеждата да осигури “…

Съединените щати ще назначат нов посланик в Украйна във възможно най-кратък срок, каза още Блинкен.

“Очаквам това да се случи много скоро”, отговори той на въпрос на журналист и отбеляза, че този човек ще се ползва с “абсолютното доверие на президента на САЩ”.

Ръководителят на външната политика на САЩ добави, че новият посланик му е “много добър познат” и че този човек ще може да демонстрира познания за региона, в който ще работи.

гръцки преводач Добрич

В началото на януари вестник “Политико” спомена кариерния дипломат Бриджит Бринк, която в момента е посланик на САЩ в Словакия, като възможен кандидат за поста посланик на САЩ в Украйна. В публикацията се споменава и посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайът. Той вече е ръководил дипломатическата мисия на САЩ в Киев в периода 2013-2016 г.

Постът на ръководител на дипломатическата мисия на САЩ в Киев е вакантен от май 2019 г., когато предишният посланик Мари Йованович беше отзована във Вашингтон, а сегашният шарже д’афер в Украйна е Кристина Куин. Йованович е назначена в Украйна през 2016 г. при президента Барак Обама. Тя напусна поста си през май 2019 г. по лично разпореждане на тогавашния държавен глава Доналд Тръмп, който я обвини в нелоялност. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви пред репортери на брифинг в началото на януари, че търсенето на нов посланик на САЩ в Украйна продължава.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел покани държавния секретар да участва в срещата на външните министри на 27-те страни от общността на 24 януари, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна.

“Очаквам с нетърпение да продължим ангажимента си по текущите международни дипломатически усилия и тясната трансатлантическа координация. ЕС и САЩ са заедно, за да се справят с предизвикателствата пред сигурността в Европа”, добави Борел.

Първото за годината официално заседание на Съвета на ЕС на равнище министри на външните работи на 27 държави ще се проведе в Брюксел на 24 януари. Ситуацията в Украйна ще бъде една от основните теми на срещата.

Държавният секретар каза, че няма да предостави на руския външен министър Сергей Лавров на срещата в Женева в петък писмени отговори на предложенията за сигурност на Русия. Според него „необходимо е също така да се даде време на преговарящите от Русия да оценят изминалите консултации“. Според държавния секретар той се надява, че на срещата с Лавров ще бъде възможно да се обсъди текущото състояние на нещата и „да се разбере дали все още има възможности за дипломация и диалог“. По думите му „скоро след срещата в Женева САЩ ще информират украинските партньори и ще обсъдят с тях по-нататъшни стъпки“.

„За Вашингтон не е ясно кои руски предложения за сигурност в Европа са централни, някои от които според САЩ са обречени на провал, като затваряне на вратите на НАТО за нови членове“, каза Блинкен.

Източник: