агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

БРР: Икономиката ще преминава към възстановяване и развитие

Икономиката и фискалната позиция на България са останали стабилни и силни независимо от всички пандемични мерки с по-малко дефицити в сравнение с много от големите и развити икономики в ЕС. Това заяви Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие (ББР), в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

seo-blog7

По думите му забавянето в България е било по-малко спрямо предпандемичните нива, но и растежът след шока ще бъде по-малък. Продължаваме да имаме добре капитализирана, много високо ликвидна, много устойчива банкова система – особено през 2021 г., която показва отлични финансови резултати.

През 2022 г. се очаква икономиката да преминава от пандемична към ендемична ситуация, а възстановяването трябва да премине към развитие, каза Лингорски и добави, че европейските икономики вече ще достигат предпандемичните нива през първата половина на годината.

“Пазарът на труда също се възстановява бързо в Западна Европа, а в България е практически възстановен по отношение на количествените стойности – по-скоро недостигът се оказва възпиращ.”

Голямото негативно структурно наследство от пандемията остава рязкото нарушаване на веригите на доставки и тяхната невъзможност да се възстановят. Кризата е предизвикала и големи промени на пазара на труда и на поведението на потребителите, а особено за малките и средни предприятия е създала новото предизвикателство колко бързо ще съумеят да въведат нови технологии, за да останат конкурентоспособни, коментира Лингорски.

В дългосрочен план с навлизането на автоматизацията производителността на труда ще има все по-малка тежест като фактор на растеж и развитие, а продуктивността на фирмите ще бъде по-важна, каза Лингорски.

Индустриалното производство е в ход на трансформация, наблюдавана в селското стопанство през миналия век – с развитието си производството ще допринася все по-слабо към постигането на пълна заетост. Перспективата е на страната на дейностите и квалификациите, ориентирани към творческо-креативни специализации и дейности. Подкрепата за подобни по-креативно настроени бизнеси във всички сектори трябва да е движещата сила за икономиката след излизането от периода на възстановяване от пандемията, каза Лингорски.

гръцки преводач Добрич

След миналата финансова криза, общият брой чужди инвестиции в България продължава да спада, както и инвестициите, които насърчават иновациите и създаването на допълнителна стойност, и обръщането на тази тенденция трябва да стане приоритет, смята Лингорски.

Вижте още:  Горанов: Радев счупи политическия модел, вкара аматьори в политиката

ББР е лансирала идеята за създаването на втори инвестиционен фонд към инициативата “Три морета”, който да бъде насочен към иновации, високи технологии и подкрепата на иновативния сектор “там където виждаме пазарна липса”, каза Лингорски. Заедно с Европейския инвестиционен фонд и частния сектор новият фонд ще се стреми да компенсира липсата на интерес от големите рискови капитали в региона и да подпомага преминаването към по-голям мащаб на бизнеси в сектори като основни технологии и енергийна трансформация.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: