София-град и София-област се оцветиха в “тъмночервено” на COVID картата у нас. От днес в областта влизат в сила нови ограничителни мерки.

“Около 4% са карантинираните паралелки в училищата в столицата, в същото време около 30% от хората са ваксинирани, като почти 27% от преподавателския състав е имунизиран. Затова предложението на общинския щаб е да делегира на директорите взимането на решения кога и кои паралелки да излизат на дистанционно обучение”, обясни зам.-кметът по здравеопазване на София Дончо Барбалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

“В някои училища има висока заболеваемост, за последните 14 дни има 1200 новозаразени болни. Затова решихме от днес за затегнем мерките като ограничим масовите мероприятия – като събори, сватби, кръщенета. Преустановяват се организираните спортни мероприятия на закрито, а на открито – те ще се провеждат без публика”, обясни областният управител на София Радослав Стойчев.

Той уточни, че основният проблем на властите е спирането на хората да се събират. 

“Трудно е ограничаването на хората да се събират на масови мероприятия. В София област има такъв проблем и това води до високата заболеваемост. Аз съм против локдауни, но всички зависи от ситуацията към момента. Ако продължаваме да се отнасяме безхаберно към мерките, може да се наложат по-строги”, добави Стойчев.

“Само за миналата седмица има 560 проверки в градския транспорт, 428 – на търговски обекти, отделно се извършват проверки от РЗИ. Има издадени глоби и актове. Трябва да работим с повече усилия и по-добра координация, за да гарантираме спазването им”, добави Дончо Барбалов. 

“В пиковете на предишните кризи имаше двойно повече хоспитализирани. По-радикални мерки ще наложат, ако не се спазват настоящите”, подчерта зам.-кметът.

Вижте още:  Проф. Христова: Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките

Областният управител подчерта, че най-сериозен е проблемът със заболеваемостта в Своге, Годеч, Сливница, Драгоман. В Ботевград има и проблем с местната болница, защото един от екипите, който обслужва ковид болните, е карантиниран и не може да обслужва пациентите. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник: