агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Държавата гарантира студентски кредити с 40 млн. лв.

Държавата гарантира студентски кредити с 40 млн. лв.

seo-blog7

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще гарантира кредити на студенти и докторанти с до 40 млн. лева през 2023 г. Това реши Министерският съвет, като одобри максималния размер на държавните гаранции по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД), съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Сумата е същата като през настоящата година. Очаква се през 2023 г. около 800 студенти и докторанти да изтеглят кредити по ЗКСД, за да покрият разходите си за такси и издръжка.

От началото на кредитирането през 2010 г. до април 2022 г. от възможността да получат заем са се възползвали 21 956 студенти и докторанти. Гарантираните от държавата кредити за този период са за малко над 156 млн. лева.

Максималният размер на държавните гаранции се одобрява ежегодно с решение на правителството по предложение на министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на финансите, поясняват от МОН.
 
 

Източник:

гръцки преводач Добрич

Вижте още:  Д-р Колчаков: Българите със средновековно мислене, вярват на врачки, но не и на ваксини