агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Диетата не е единственото решение да се отслабне

Затлъстяването е болестно състояние, при което индексът на телесната маса е по-висок от нормалния за съответната възраст, ръст и пол. Подходите за управление му се фокусират предимно върху подобряването на физическата форма, а не върху нормализиране на здравословното състояние на човека.

С увеличаващия се брой хора, които опитват да отслабнат, се бележи и скок в процента на затлъстяване на населението по цял свят. 

Ограничението в приема на калории (калориен дефицит), което е необходимо за отслабване, е един от широко използваните методи за отслабване. Това може да бъде трудно за поддържане за продължителен период от време. 

Проучванията показват, че много хора така и не успяват да достигнат желаното от тях тегло, а останалите го поддържат с трудни усилия. 

От психологическа гледна точка и в двата случая това води до разочарование, демотивация, в следствие на която човек по-трудно се придържа към диетата си. Тези обстоятелства обуславят цикъл на наддаване и сваляне на килограми. Основният проблем е, че това води до проблеми в здравословното състояние.

Насоките за контролиране на затлъстяването продължават да застъпват практиките за ограничаване на приема на калории и увеличаване на нивата на физическа активност. Главната цел е лишаването от излишната телесна маса. 

В борбата със затлъстяването учените препоръчват повишаване на нивата на физическа активност с цел подобряване на кардио респираторното здраве. Препоръчва се това да бъде основния фокус на хората, които желаят да подобрят влошеното си здравословно състояние. В този подход се корени идеята, че е по-важно да сме в добра здравословна форма, пред това да сме “отслабнали”.

Проф. Глен Гаесер от Университета в Аризона обяснява, че нездравословното сваляне на килограми е много по-разпространено сред хората с висок индекс на телесна маса, тъй като те са по-склонни да се подлагат на рестрикции по-често. 

Вижте още:  Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Здравословните проблеми, свързани със затлъстяването, се дължат на редуващите се периоди на наддаване на килограми и сваляне на килограми. Те от своя страна са сериозна предпоставка за настъпване на летален край, пояснява експертът.

Подобряването на физическата форма чрез инкорпориране на физическо натоварване, дори при липса на загуба на тегло, може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и смърт.

Физическата активност не предопределя само начина, по който изглеждаме, но сърдечното и респираторното ни здраве. 

Източник: 

Obesity: Why exercising may be more important than dieting (medicalnewstoday.com)

Източник: