агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Експерт: 2023 г. ще продължи да е турбулентна в енергетиката

Много важни промени за България в енергиен план. От Нова година се слага край на добавката от 25 стотинки за литър гориво. Президентът на Русия Владимир Путин издаде указ за забрана на доставката на петрол на страни, които са наложили ценови таван на руския петрол. “Лукойл” прехвърля цялата си дейност на територията на България.

seo-blog7

“Най-вероятно ще имаме по-засилен интерес от гражданите да заредят преди да изтече отстъпката и да има по-големи опашки по бензиностанциите в последните дни на годината, но това е стъпка в правилната посока. Стига да бъде заместена от друга мярка, която вместо средно по 25-50 лв. на човек на месец, да се дават малко повече пари на тези, които наистина се нуждаят от помощта”, заяви Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на “България сутрин”.

Според нея човек, който взема 2-3 хил. лв. на месец, не се нуждае от тези 25 ст. отстъпка, но ако те станат 50 ст. на литър за този, който наистина се нуждае, имат много по-голям ефект. Въпросът е да се работи върху дефиницията “енергийно беден”, да се установи кой наистина има нужда, и тези хора да получават достатъчно помощ, за да могат да усетят разлика.

“От свръхпечалбите на “Лукойл” трудно може да дойде, защото “Лукойл” няма да обяви такива свръхпечалби, поне не в някакъв по-скорошен хоризонт. Големият проблем в енергетиката в момента е, че имаме Български енергиен холдинг и тази структура се използва за кроссубсидизация. Трябва политическа воля да се идентифицират свръхпечалбите и другият въпрос е дали те са най-добрият начин”, обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите на Рангелова крайната цена за потребителите се получава най-вече от пазарните сили, така че дори да има временно изкуствено завишаване, то в един момент ще има нормализация и тези временни скокове могат с добра пазарна политика да бъдат овладени.

Вижте още:  Двоен ръст на лихвите по ипотечните кредити през следващата година

“Това е ежемесечен процес и начинът, по който се определя цената всеки месец, е на базата на това на каква стойност “Булгаргаз” купува на международния пазар. Част от газа е по дългосрочен договор, както примерно от Азербайджан, но има част от газа, която се купува на спотовия пазар и това излага компанията на голям риск, защото не може да предвиди в дългосрочен план колко точно ще ѝ струва да купи газа. Поради начина, по който се сформира цената, този проблем се пренася на крайните потребители”, коментира Рангелова темата за предложената от “Булгаргаз” цена на газа от 1 януари.

Тя успокои, че в последните няколко дни цената на газа е тръгнала надолу и най-вероятно следващото преразглеждане на цените ще има ревизия надолу, но предвиди, че през следващите месеци ще продължим да се движим нагоре-надолу. Рангелова е категорична, че най-важното е да се направи дългосрочен план за покупка на газ, който да даде видимост за следващите 6 до 18 месеца и да я няма волатилността на цените, която се отразява и на крайния потребител.

“Това, което излезе като декрет от руския президент, е най-вече символично и това може да се види най-добре от реакцията на самия пазар на петрола. Доста дълго време очаквахме какво точно ще направи Путин, как точно ще отвърне на удара и когато това се случи, реакцията на пазара беше почти нулева. По-голямо влияние на пазара има това, че в Китай в момента разхлабват Ковид мерките”, посочи гостът.

гръцки преводач Добрич

Рангелова отбеляза, че няма основание да се притесняваме, защото символичността на този акт е, че в него се говори за споменаване на тавана на цените в самите договори и до момента, в който в договорите не пише нищо и не се споменава този таван, в този случай няма смисъл да се забранява износът. Другият въпрос е до каква степен Русия ще се опита да засили тези мерки впоследствие, но шансът това да се случи е много малък, защото не е в техен интерес да намаляват износа към тези държави, защото имат нужда от приходите от петрол.

Вижте още:  Китай заведе дело в СТО срещу САЩ заради санкциите

Рангелова не очаква да има голяма промяна в работата на “Лукойл”, след като се премести изцяло в България. Големият риск е “Литаско” да се премести в Дубай, където мерките за контрол над компанията ще бъдат разхлабени и по-лесно ще се извършват схемите, които досега са вършили в Швейцария.

“Най-вероятно 2023 г. ще продължи да бъде турбулентна и Китай ще бъде една от най-големите движещи сили на пазара не само за петрол, но и за газ”, прогнозира гостът.

Източник: