агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Експерт: План за газа няма, кабинетът работи с хипотези и твърдения

“Има някаква разнопосочност. Искат някакво послание да излезе навън, което да не се чуе в България. И отделно има друго послание за България, което да не се чуе отвънка. Едното послание за пред Европа и партньорите ни от Щатите е – ние няма да преговаряме с “Газпром”, а тук – ами има война, няма как да преговаряме, докато има война”.

seo-blog7

Това мнение изрази пред БНР Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет. Николов коментира заявеното от вицепремиера Асен Василев пред БНР, че България няма да преговаря за нов договор с “Газпром”.

Още по темата

20 мар 2022 10:35

365

Преди 10 дена премиерът лично каза от Брюксел, че ще иска България да бъде от изключенията, ако се налагат енергийни санкции, припомни Валентин Николов. “Той категорично каза, че това ще е съсипващо за нашата икономика и трябва да влезем в изключенията”.

Според Николов въпросът е дали сме потърсили други алтернативни възможности и имаме ли готов план.

гръцки преводач Добрич

“За 10 дена, от едното твърдение до другото твърдение, не съм видял нито един министър да е излязъл от България и да е отишъл примерно в Азербайджан или някъде другаде, за да осигури такива възможности. Тоест план няма. Веднага се отива на твърдения. Първо, не е ли по-добре да се осигури планът, да се каже колко ще струва на икономиката и обществото всичкото това нещо, въобще ще можем ли да осигурим алтернативни количества газ от други източници, и тогава да обявим, че няма да преговаряме. Защото една позиция, когато си я обявил вече, много трудно можеш да я върнеш назад.

Вижте още:  ДБ е готова да се яви на избори заедно с ПП

Второ, когато преговаряш с трети страни, не е ли по-добре те да не знаят, че няма да преговаряш с “Газпром”? Можеш да издействаш и по-добри цени”, каза Николов.

“Те в момента говорят за някакви хипотези, хипотези без конкретика”, заяви още той.

С Азербайджан са договорени 1 милиард кубически метра годишно, тръбата има капацитет 5 милиарда кубически метра, поясни Николов и допълни, че за втечнен газ нямаме подписан договор и нямаме купен капацитет.

България винаги е била за това ЕС да договаря количества за целия съюз, а не всяка страна поотделно да сключва договор, защото сме малък потребител, изтъкна още Николов. “Ползите ще бъдат много по-значими за нас. Ние ще имаме цена, колкото и Германия”, посочи Николов.
 

Източник: