агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Експерти: Без газ няма да останем, въпросът е колко по-бедни ще станем

Защо се получава така че само България и Полша в момента са със спрени доставки?
 
“Ние повече от месец сме известени, че това може да се случи. Знаем, че има указ на руския президент. Техните фирми трябва да се приведат съответно руското законодателство и са известили при нас, че трябва да се открие сметка, която да е в рубли, да има превалутиране и да се плаща с рубли”, заяви бившият изпълнителен директор на “Българския енергиен холдинг” Валентин Николов в студиото на предаването “Брюксел 1”.

seo-blog7

По думите му това е една голяма далавера.

“Добре е, ще се откъснем от зависимостта на “Газпром”. Добре, разбира се, на каква цена виждаме, но защо нищо не е направено по въпроса, изведнъж се появиха посредници. Изведнъж се появи една фирма, която е била работодател на шефа на “Булгаргаз”. Това не, че е странно. То си е направо за спецслужбите. Аз лично бих проучил този въпрос”, коментира Николов.

“България може да се върне към старото положение, разбира се, но съм сигурен, че няма да го направи. Отношенията, изявленията на премиера, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката, ясно ни показват, че те са избрали друг път. Както каза г-н Николов, пътят на посредниците, на комисионерите”, посочи ротационният председател на “Асоциацията на работодателските организации” Добри Митрев пред Bulgaria ON AIR.  

Митрев изтъкна, че страните заплащат във валута, в която са сключени договорите.

“Оттам се превалутира в рубли, просто руската държава през банката ги получава в рубли, но те са изнасяни по вида на валута, каквото е записана в техните договори. За България, доколкото ми е известно, тя е в долари. Така че във всяка от тези държави, всяка от газовите компании, които закупуват газ от “Газпром” заплащат във валутата, с която има съществуващи дългосрочни договори”, допълни той.

Вижте още:  Шапки за 300$ и маратонки за 900$ - поколението Z и апетитът му към лукса

Неговото мнение е, че до 2027 година Европа не може да замести руското гориво с друго такова, няма такива капацитети в света, няма такива възможности за транспортиране на този газ.

гръцки преводач Добрич

“Ние без газ няма да останем. Въпросът е колко по-бедни ще станем и колко повече фирми ще фалират? Това е питането”, каза бившият изпълнителен директор на “Българския енергиен холдинг”.

Източник: