агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

ЕС дава допълнителни 500 млн. евро на Украйна за покупка на танкове и артилерия

Допълнителни 500 млн. евро от помощта на ЕС за Украйна по линия на Европейския механизъм за мир ще бъдат използвани за закупуване на тежко въоръжение: танкове и артилерия. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви това при пристигането си на срещата на външните министри от Групата на седемте (Г-7).

“Това е седмата среща на министрите на външните работи от Г-7 от началото на кризата в Украйна. Рецептата остава същата – повече подкрепа за Украйна, включително военна. Ще обявя военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро, с което помощта ни ще достигне общо 2 милиарда евро”, заяви Борел.

seo-blog7

Той уточни, че тези средства “ще бъдат използвани за закупуване на тежки оръжия, като досега вече сме изпратили бронирани машини, танкове, артилерия и снаряди”.

Запитан дали страните от ЕС биха могли да финансират доставката на военни самолети за Украйна, Борел отговори: “Не, с 500 милиона евро не могат да се доставят много самолети, тези средства ще бъдат използвани за закупуване на тежките оръжия, необходими за този вид война”.

Борел също така призова страните от Г-7 да засилят натиска върху Русия, да наложат нови санкции, да се опитат да я изолират на световната сцена и да “създадат единен фронт в подкрепа на Украйна”.

Източник:

Вижте още:  Меркел призова към национални усилия срещу четвъртата вълна от COVID-19