агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

ФБР отчита скок на „сексуалното изнудване“ онлайн


Тийнейджърите по цял свят все по-често биват атакувани от кибер-изнудвачи чрез схеми за “неприлични” снимки (снимка: CC0 Public Domain)

ФБР алармира за експлозивно нарастване на случаите, в които тийнейджъри биват тормозени онлайн и изнудвани за пари, след като са били подмамени да изпращат „сексуално експлицитни“ снимки.

Най-малко 3000 деца, предимно тийнейджъри, са били жертви на схемите, които са свързани с повече от дузина самоубийства тази година. Това е мащаб, който властите в САЩ не са виждали никога досега, казаха служители на Министерството на правосъдието.

Мнозина от жертвите си мислят, че разговарят онлайн с деца на своята възраст, но ловко и бързо биват манипулирани, за да изпратят свои разголени снимки – а след това биват изнудвани за пари със заплахата, че техните фотоси ще бъдат публикувани онлайн.

Повечето жертви са на възраст между 14 и 17 години, но на прицел са попадали и деца на 10 години. Става въпрос за мащабен проблем, тъй като сега децата може да прекарват много време онлайн, предвид, че училищата затварят за зимната ваканция, предупреди ФБР.

гръцки преводач Добрич

Налице е десетократно увеличение на докладите за подобни случаи в сравнение с миналата година. Вероятно действителният брой на жертвите е още по-голям, тъй като някои от потърпевшите така и не сигнализират, предупредиха от правоохранителната служба.

Неудобството и срамът възпират много от децата да съобщят за случките. „Жертвите може да се чувстват така, сякаш нямат изход. Но всички ние трябва да ги уверим, че не са в беда, че има надежда и че не са сами“, каза директорът на ФБР Кристофър Рей в изявление.

Вижте още:  Отборът ни по природни науки спечели световен турнир

Смята се, че голяма част от извършителите физически се намират в страни от Западна Африка като Нигерия и Кот д’Ивоар. Заподозрените обикновено се представят за деца на същата възраст като жертвите си. Често използват профилна снимка на момиче и дори изброяват училища или добавят “приятели”, за да изглежда, че живеят в същия район.

Изнудванията най-често се случват в големи уеб-платформи като Instagram или Facebook, но тормозът може да бъде и в игри или видео-чатове, разкриха от ФБР. Тактиките, използвани от изнудвачите, стават все по-агресивни, понякога искат снимки в рамките на минути. Случаите нарастват по целия свят.

Сега възрастните имат за задача да помогнат на децата да се научат как да разпознават фалшиви самоличности в интернет и да отхвърлят всеки, който им иска да изпращат свои снимки, особено разголени, каза помощник-главният прокурор Кенет Полит от Министерството на правосъдието на САЩ.

Източник: