агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Голям пробив в лечението на Алцхаймер?

Леканемаб е названието на една субстанция, която в следващите години би могла да играе ключова роля в лечението на болестта Алцхаймер. Досега опитите по създаването на ефективна терапия срещу Алцхаймер в световен мащаб бяха по-скоро неуспешни. Заболяването се счита за нелечимо, могат да се третират само симптомите.

seo-blog7

Едно ново проучване, публикувано в научния журнал „New England Journal of Medicine“, предизвика сериозно внимание: активната субстанция Леканемаб на компаниите Biogen и Eisai забавя развитието на болестта при лица в ранен стадий на Алцхаймер. Нима науката е на прага на революционен успех?

Развитието на болестта засега не може да бъде спряно

Някои учени говорят за пробив, други са скептични заради опасните странични ефекти. Засега е сигурно: заболяването все още не може да бъде напълно спряно. Въпреки това някои от изследваните лица са показали известни подобрения на паметта.

В продължение на година и половина около 900 доброволци със симптоми на Алцхаймер са лекувани с експериментални антитела. Други 900 са получавали плацебо. Международен екип от учени редовно е проследявал хода на заболяването и в двете групи.

След половин година са отчетени малки разлики: групата с Леканемаб е показала по-добри резултати в тестовете за памет и пространствена ориентация от групата с плацебо. Но подобрението е било само с половин точка по скалата от 0 до 18.

От десетилетия медиците се опитват да разберат природата на болестта на Алцхаймер. Традиционно тя, подобно на други видове деменция, се…

гръцки преводач Добрич

Какъв обаче е ефектът върху ежедневието на пациентите? Учените не са единодушни. Част от тях смятат, че ефектът е видим, други не са сигурни, че пациентите изобщо усещат някаква промяна. Надеждата е, че позитивните ефекти ще се засилят с времето. Все още не е ясно колко дълго трябва да продължи една терапия до постигане на желания ефект и дали такъв изобщо може да настъпи.

Вижте още:  Кораби на руския Северен флот влязоха в Средиземно море

Страничните ефекти може да се окажат твърде опасни

Друг пробив е свързан с начина на действие на лекарството. Леканемаб се инжектира във вените, а по-късно то разтваря амилоидните плаки в мозъка, които редица учени считат за основна причина за болестта на Алцхаймер. Проучването за първи път доказва, че при пациентите настъпват измерими подобрения, когато тези плаки изчезнат с помощта на медикамента. Това е и доказателство, че отлаганията на белтъчната молекула бета-амилоид са причина за влошаването на умствените способности.

Все още има много спорове около страничните ефекти на новото лекарство. Леканемабът е довел до оток на мозъка при 13% от изследваните лица, а при някои от тях е имало и мозъчни кръвоизливи. Мнозинството от тях са се оплаквали само от замайване, но инсултите са били по-чести, отколкото в групата с плацебо. Два смъртни случая дори могат да бъдат свързани с лекарството. И двамата починали са приемали обаче и медикаменти за разреждане на кръвта, затова се предполага, че лекарството може да е твърде опасно за хора с подобна терапия.

Около 1,8 милиона души в Германия живеят с деменция

Изследователите са открили група молекули, които помагат на клетките да възстановят повредени компоненти
Повече от десетилетие учените…

По данни на пациентски организации в Германия в момента около 1,8 милиона души живеят с деменция. Одобряването на Леканемаб може да даде надежда на хората, засегнати от болестта на Алцхаймер.

Въпреки неяснотите относно рисковете и ползите от лекарството, Biogen и Eisai искат скоро да кандидатстват за одобрение в САЩ. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ може да даде зелена светлина за ускорен процес по одобряване на лекарството още в началото на януари 2023 г. През пролетта се планира да бъде подадено заявление за подобна процедура в Европа.

Вижте още:  Разследване: Къде Русия изнася откраднатото украинско зърно

Дори и Леканемаб да се появи на пазара, лекарството ще е подходящо само за хора, при които болестта е диагностицирана в много ранен стадий. Ако заболяването е напреднало, увреждането на мозъка вече е необратимо. За революционно лечение все още не може да се говори. В най-добрия случай то би могло да забави развитието на болестта.

Източник: Дойче веле

Източник: