агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Графит на жена в българска носия краси читалището в Антоново

Рисунка на стрийт арт художника Станислав Трифонов – Насимо краси сградата на читалището в град Антоново. Творбата е върху стена с размери 20 на 8 метра и е част от обновения облик на Народното читалище “Христо Ботев”.

seo-blog7

На фасадата му е изобразена млада жена в традиционна българска шопска носия, но в сини цветове.

“Аз често ги изобразявам в синьо, защото по този начин влагам космичния аспект. Българската традиция и специално шевицата е тясно свързана с космическите проявления и по някакъв начин искам да покажа вековността и вечността на тези традиции, които само от време на време си припомняме. Надявам се да ги разкрием в един момент, защото те хем са пред нас, хем са солидно скрити от очите ни – истинските значения на тези символи”, споделя Насимо.

Той се занимава с графити от 25 години. Негови творби има по целия свят. Но споделя, че чувството да създава изкуство в родното му място е различно.

“Много ми прави впечатление как събужда една искрица на надежда в хората, че нещо хубаво може да се случи в обществото, в което живеят, особено на местата, където ежедневието е по-сиво и скучно. На тези места хората още повече оценяват тези работи”, смята Насимо.

От читалище “Христо Ботев” също разказват за идеята.

“Идеята за създаването на тази рисунка дойде от председателя на нашето читалище Росица Харлампиева, която успя да се свърже със Станислав Трифонов – Насимо и той, тъй като е от нашия край, с желание реши, че ще направи тази красива рисунка за нашата обновена сграда”, коментира Галина Янева пред телевизия Bulgaria ON AIR.

гръцки преводач Добрич

Реализацията на проекта е финансирана със средства, събрани от дарения към читалището и със съдействието на Общината.

Вижте още:  Президентът Румен Радев е на официално посещение в Португалия

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и Елеонора Дъбова.

Източник: