агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Григорова: Мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата

Григорова: Мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата

seo-blog7

Снимка: БГНЕС

Тежка се очертава да е есента, особено с увеличаването на цените на електроенергията и парното. За това предупреди пред Нова тв икономистът от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

Специалистът изрази мнението си, че мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата.

Още по темата

3 юни 2022 19:26

62

гръцки преводач Добрич

3 юни 2022 18:01

5

“Пакетът от мерки, насочен към домакинствата, е 2 млрд. лв. ¾ от тях са за пенсии. Едва 500 млн. трябва да намалят натиска върху домакинските бюджети. Очевидно е, че това не може да се случи”, категорична е тя.  

На този фон Григорова посочи, че има значителен риск от продоволствена криза. Тя припомни молбата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш към президента Владимир Путин Русия да отпусне зърнените запаси.

“Основният проблем, който се вижда, освен газа и горивата, са и торовете. Производителите в ЕС трябва да заплащат квоти, по примера на въглищната индустрия. Именно поради това голяма част от мощностите в България вече не произвеждат торове и разчитаме на внос”, подчерта тя.

Григорова коментира прогноза на БАН за 50% увеличение на цените на плодовете и зеленчуците през есента. “Много по-нагоре могат да стигнат цените. Не знам дали ще се сбъдне прогнозата на БАН, но има сериозен риск от увеличение. През лятото ще има запазване”, коментира икономистът.

Източник:

Вижте още:  Достигнат ли е пикът? Рязко забавяне на инфлацията в еврозоната