агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Huawei настъпва в лаптопите със собствен 5-нм процесор

В новия лаптоп на Huawei е вграден 5-нанометров собствен процесор
(снимка: IT Home)

Китайската компания Huawei обяви нов лаптоп Qingyun L420, базиран на Linux и 5-нанометров процесор, собствена разработка. Заобиколена от всички страни от американските санкции, Huawei показа лаптопа само няколко часа след обявяването на първия в света 5-нв процесор за Windows лаптопи – Snapdragon 8cx Gen 3 на Qualcomm.

Qingyun L420 има компактни размери, екран с висока резолюция, високоскоростна памет и множество интерфейси. Моделът ще наследи Qingyun L410, за който Huawei иска около 1400 долара на дребно в Китай. Цената на новия лаптоп не е известна.

Разликата в двата модела е най-вече в централния процесор. Qingyun L410, пуснат в края на 2020 г., разчита на Kirin 990, докато неговият наследник идва с Kirin 9006C, за който все още се знае твърде малко.

Това е ARM процесор, базиран на 5-нм технология, с осем CPU ядра и максимална тактова честота 3,13 GHz, съобщи IT Home. Не са известни данни нито за неговата видеоподсистема, нито за други компоненти.

Huawei е заложила на ARM процесор, за да постигне добра автономност и минимално тегло. Батерията е с капацитет само 56 Wh, но ARM лаптопите консумират значително по-малко енергия в сравнение с x86 чиповете. В същото време Qingyun L420 тежи 1,45 кг и е дебел 16 мм в затворено състояние.

гръцки преводач Добрич

Лаптопът е оборудван с 14-инчов екран с тънки рамки и резолюция Quad HD 2160×1140 пиксела. Дисплеят има почти „квадратно” съотношение на страните 3:2, плътност 185 ppi и ъгли на видимост от 178 градуса вертикално и хоризонтално.

Вижте още:  Проект “Силва” ускорява прехода на мрежите към облака

Вътре в него е поместено 256 GB сторидж устройство, като в максимална конфигурация обемът нараства до 512 GB. Трябва да се отбележи, че това не е SSD, а UFS 3.1 модул, запоен на платката, както при съвременните флагмански смартфони. RAM паметта се състои от 8 GB LPDDR5 модул.

Kirin 9006C е едва вторият 5-нанометров процесор в света
(снимка: IT Home)

Qingyun L420 комуникира с външния свят чрез Wi-Fi 6 (802.11ax) или Ethernet. Не се съобщава за поддръжка на клетъчни мрежи и Bluetooth. Списъкът с кабелни интерфейси включва два пълноразмерни USB-A порта и отделен жак за слушалки. Има и по-модерен USB-C порт, подходящ не само за периферия, но и за зареждане на батерията до 65W. За свързване на външен дисплей, било то телевизор или монитор, е предвиден HDMI порт.

Процесорът Kirin 9006C не е включен в списъка на поддържаните от Windows 10 или Windows 11. Ето защо Qingyun L420 идва с дистрибуция на Linux, наречена KOS. Тя отсъства от списъка на добре познатите Linux дистрибуции, което означава, че е напълно нова разработка или модификация на държавната операционна система UOS, широко разпространена в Китай – с нея работи Qingyun L410.

Името UOS е абревиатура на Unity Operating System. Предлага се в две версии – сървърна и десктоп. Първата публична бета версия беше пусната през декември 2019 г., а стабилната версия излезе през януари 2020 г.

UOS е държавна китайска операционна система, която властите на страната искат да видят на всички компютри в правителствените структури. КНР е разработила стратегия за заместване на американския хардуер и софтуер – до 100% в публичния сектор към края на 2022 г.

Вижте още:  Ентусиасти превръщат класически автомобили в е-коли

UOS стъпва на Deepin, друга китайска Linux дистрибуция, която се разработва от 2004 г. През септември 2019 г. Huawei обяви цяло семейство лаптопи, базирани на Deepin, които бяха пуснати в продажба месец по-късно.

Източник: