агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Идва ли краят на петата вълна на COVID-19?

Надежда и светлина има – вижда се краят на петата вълна на коронавируса“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова.

По думите ѝ се наблюдава намаление на случаите на 14-дневна база на 100 хиляди души население. „Около месец трябва – до към края на февруари, за да спаднат стойностите под 500 на 100 хил. на 14-дневна база. Това означава под 2000 нови случаи на ден“, коментира тя. Тя уточни, че не се очаква новият подвариант на „Омикрон“ да промени тази картина. „Вирусът мутира, „Делта“ имаше над 200 подварианта. Този вариант на „Омикрон“ е по-заразен и по-лесно се предава“, каза Христова.

seo-blog7

СOVID не успява да заеме цялата ниша на респираторните вируси. Наред с него едва ли ще останат единични случаите на грип и на други инф…

Наличните ваксини ибустерни дози обаче ни предпазват от тежко протичане на заболяването. „От април вълната ще е изчезнала. Очакваме месеци наред спокойствие, особено със затоплянето на времето, случаите ще останат в ниско ниво. Въпросът е какво ще стане наесен“, каза Христова пред бТВ.

Въпреки това тя е категорична, че пандемията върви към затихване и превръщане в отделни ендемични гнезда на болестта. По друга тема, Ива Христова коментира споразумение на НЦЗПБ със Сухопътните сили на Съединените щати, за което се появиха спекулации онлайн, че ще включва експериментална част. Тя категорично отрече твърденията и заяви, че става въпрос за споразумение за надзор на заразните болести, за финансиране и закупуване на апаратура и тестове.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

гръцки преводач Добрич

Болниците са пред затваряне: Молят държавата за помощ

Вижте още:  Три болници отказаха да приемат жена с COVID-19

Пореден спад в броя на новите случаи, близо 6800 са оздравели за денонощие

Доц. Гломб: Излишно рано е да говорим какъв ще е новият вариант на Омикрон

Бюджетът на НЗОК мина безпроблемно през комисия на първо четене

Ето къде в София и в страната можете да се ваксинирате в събота и в неделя

Новият подвариант на “Омикрон” вече е в България

22 организации се обединиха в Национален онкологичен алианс

Д-р Стефан Константинов: Раковите заболявания нарастват

Д-р Първанова: Ваксината не ограничава епидемията

Проф. Николай Младенов: Спешната помощ отнася неблагополучията в здравеопазването

Източник