агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Инфлационният ефект на бюджет 2021 г. вече е изчерпан

По-вероятно е да има правителство, отколкото да няма. Това каза Георги Ганев, икономист, депутат от “Демократична България” в 47-ото НС, в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

seo-blog7

“Имаше два начина, по които нещата можеха да се случат. Единият беше всяка от политическите сили да излезе и да използва прозрачността на форума, за да се позиционира като по-популярна, по-важна, като се фокусира върху различията. Другият беше – дайте да намерим по какво сме съгласни и после да решим дали това е достатъчно за основа на едно коалиционно управление. Случи се вторият сценарий”, допълни той.

Участвах в две групи – едната по икономика и другата по финанси, сподели Ганев. “В областта на икономиката нямаше толкова много неща, по които да не сме съгласни, което означава, че всички, които се изказваха и поставяха предложения на масата, бяха помислили първо дали те ще бъдат приемливи и за останалите. Разминаванията бяха по-скоро в детайлите от типа на това колко бързо трябва да се действа, а не толкова по същество”.

Според него инфлационният ефект на бюджет 2021 година вече е изчерпан. “Ефектът вече е тук и не мисля, че тепърва ще се разгръща”, добави той.

Този източник на инфлация, според госта, дори не е най-силния. Другите източници на инфлация са първо – световната, изключително хлабава, парична политика без бърз растеж на икономиките. “Тепърва ще усещаме последствията от тази политика”. Вторият източник е острото нарастване на цените на горивата. “Енергийните експерти твърдят, че това е временен епизод и към пролетта на 2022 година ще има видимо отхлабване на тези цени, свързано с увеличаването на предлагането и отслабване на търсенето”.

Вижте още:  Хърсев: В бюджета няма антиинфлационна стратегия

Световната икономиката след COVID ще търси диверсификация във веригите на доставка на всякакви продукти, заяви гостът. “В резултат на това в бъдеще време стопански райони в света, които сега не са се движили толкова бързо, сега може да започнат да взимат от пазарния дял на Китай. Визирам Индия и Африка. Може да се окаже, че 21 век принадлежи на Африка. Другата промяна е, че всякакви бизнес процеси и практики могат да бъдат ревизирани с оглед дистанционната работа без физически контакт и пътуване”.

Промени и в образователния процес като цяла предвижда в бъдеще гостът, като каза, че дори и без COVID дистанционното образование ще развие нови тенденции, стига методите му да се окажат по-ефективни

гръцки преводач Добрич

Какви са конкретните допирни точки и спорни теми, които са дискутирани в групата по икономика и в групата по финанси? Как изглежда през погледа на икономиста българската икономика към момента? Има ли политически консенсус за влизане в еврозоната?

Целият разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: