агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Инсталираната соларна мощност в света достигна 1TW


Около 210 гигавата нови соларни инсталации се очакват през 2022 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Светът вече разполага с хардуер за добиване на слънчева енергия на Земята, способен да произвежда един терават чисто електричество само от слънчевото греене.

Оценката е доста „плаваща”. Тя се основава на данните за предишни години: знае се, че през 2021 г. са инсталирани най-малко 183 GW фотоволтаични системи и че през предходната година, т.е. през 2020-а, светът вече е имал общо 788 GW капацитет за производство на фотоволтаична енергия. Тези две стойности правят общо 971 GW инсталирана слънчева мощност, отбелязва GreenTech.bg.

Към това следва да се добави прогнозата, че през 2022 година би трябвало да се инсталират около 210 гигавата нови соларни инсталации. На база всички тези данни и прогнози анализаторите правят извода, че към настоящия момент човечеството би трябвало вече да е достигнало „летвата” от 1000 гигавата соларни инсталации по света. Би трябвало вече да можем „официално” да измерваме слънчевия капацитет на населението в теравати.

Смелата оценка идва с уговорката, че не са взети предвид случаите на демонтирани фотоволтаични инсталации. Понякога по-старите соларни системи биват обновявани с нови панели, но изследователите нямат данни за обема на демонтираните модули. Данните за „инсталирaния фотоволтаичен капацитет” се базират преди всичко на информацията, подавана от самите производители на оборудване.

Най-голям принос за огромния соларен капацитет има Китай. Страната достигна и даже вече надмина 100 GW инсталирани мощности в края на 2016 г. Европейският съюз достигна 100 GW през 2015 г. В Съединените щати числото от 100 GW беше достигнато през първото тримесечие на 2021 г. Тези три региона представляват повече от половината от инсталирания слънчев капацитет в света.

гръцки преводач Добрич

От гледна точка на генерацията 2021 година също беше важна година. Според статистическия преглед на BP за световната енергия, светът е генерирал 26 823 тераватчаса електроенергия през 2020 г. От нея 855 тераватчаса идват от слънчева енергия. И ако се вярва на данните, че капацитетът за добив на слънчева енергия е нараснал с 23% през 2021 г., товa би трябвало да значи, че производството на соларен ток е счупило прага от 1 петаватчас през 2021 г.

Вижте още:  ЕС заделя стотици милиони евро за развитие на RISC-V чипове

Източник: