агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Интересът на българите към имоти в Гърция е голям, търсят до 100 000 €

Настоящата година е изключително силна от гледна точка на туризма за Гърция – може би рекордна. Имотният пазар също се представя много силно – имаше индикации за това още от началото на годината. Гръцкото правителство отмени мерките за овладяване на коронавирусната пандемия, предприе програми, които да стимулират пазара – например „златната виза“ за граждани извън еврозоната и данъчни облекчения. Има рязко увеличение както на броя сделки, така и на цените. Това заяви Веселин Маринов, ръководител на българското представителството на агенция за недвижими имоти Grekodom, в подкаста „Имот: Взет или нает“ с водещ Снежана Стойчева.

seo-blog7

Маринов посочи, че интересът на българските купувачи към Гърция е голям. Той обясни, че основно българите се насочват към имоти в северната част на страната – Солун, Олимпийската ривиера, Кавала, Аспровалта.

“Най-голям интерес има към ваканционните имоти – предимно с цел лично ползване. Запитванията основно са за апартаменти, еднофамилни къщи и вили, близо до плаж, с морска гледка“, обясни гостът.

Маринов отбеляза, че българите търсят предимно по-бюджетни имоти – до 100 хиляди евро и разчитат на лични спестявания.

“Има интерес към наемането на имоти и то голям. Второто и третото тримесечие бяха много силни – няма данни да е намалял пазарът – напротив“, каза Маринов.

По думите на експерта инфлацията и войната в Украйна карат продавачите да повишават цените, но в условията на пандемия нивата им са останали по-разумни.

По думите му дори сега в Солун и Халкидики могат да се намерят цени на апартаменти, които са доста по-ниски от тези в София. Става въпрос за квартали, които са близо до центъра или до крайбрежна алея.

гръцки преводач Добрич

До края на годината и в средносрочен план Маринов очаква интересът на българите към гръцките имоти да се запази. Той обясни, че повишаването на лихвите не оказва влияние, защото купувачите разчитат на спестявания – банковото кредитиране традиционно е сложен процес и рядко се прибягва до него. “Ако инфлацията се запази на тези нива, това ще удари спестяванията на купувачите и те ще са по-склонни да инвестират в имоти – особено при по-достъпни цени”, добави Маринов.

Вижте още:  По-високи цени на всичко заради спирането на доставките на газ

Целия разговор слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: