агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

ИТ гиганти купували злато, добито нелегално в Бразилия


Златото, наред с други ценни метали, се използва в производството на електроника
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко от най-големите технологични компании бяха уличени в сделки по покупка на незаконно добито злато от Бразилия. Сред тях фигурират Apple, Microsoft и други големи ИТ фирми.

Производството на електроника използва много ценни природни ресурси, включително благородни метали. Голямото търсене на такива суровини осигурява работа не само на официални, но и на много нелегални минни компании. Изглежда, че Apple, Google, Microsoft и Amazon са купили злато, незаконно добито в Бразилия, за да произвеждат своите устройства.

Четирите ИТ гиганта са използвали в производството си злато, незаконно добито на територия, принадлежаща на местните коренни народи в Бразилия, твърди 9to5mac, позовавайки се на Repórter Brasil. Златото е употребено в смартфони и компютри под марките на Apple и Microsoft, както и в сървърно оборудване на Google и Amazon.

Според документи, станали достояние на участниците в журналистическо разследване, компаниите са купували злато от преработващите фабрики Chimet и Marsam между 2020 и 2021 г. И двете предприятия са разследвани от бразилските федерални власти за незаконен добив на природни ресурси, както и за увреждане на околната среда.

Въпреки че добивът на природни ресурси в земите на местните коренни жители в Бразилия е забранен, някои компании все още извършват такава дейност. Поради това горите на заливната низина на Амазонка изчезват, а водите на реката са замърсени с живак.

гръцки преводач Добрич

Освен това незаконният добив на ресурси се използва за финансиране на местната организирана престъпност. Броят на въоръжените нападения срещу коренното население се е увеличил значително през последните години, поради разрастването на минните компании.

Вижте още:  Какво е важно за софтуерните разработчици днес?

Всяка компания, чиито акции се търгуват на американските борси, трябва да докладва за производството на нейните доставчици на природни ресурси. Въпреки че са разследвани в Бразилия, Chimet и Marsam са сертифицирани в САЩ и Европа, което поставя под съмнение дали технологичните гиганти и американските власти са заинтересовани за произхода на природните ресурси.

В отговор на журналистическо питане по случая Apple казва, че вече не купува злато от Marsam. Но технологичният гигант от Купертино пренебрегва въпроса за сътрудничеството с Chimet. Apple също така подчертава, че се придържа към строги стандарти в партньорствата и непрекъснато работи за опазване на околната среда и живота на милиони хора, по един или друг начин свързани с веригата за доставки.

Правителството на САЩ също е отказало да коментира публикацията, а Лондонската асоциация на пазара за ценни метали казва, че вече е запозната с разследването в Бразилия и е започнала процес на преглед на сертификатите на двете  ресурсни компании.

Източник: