агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Как да улесним прохождането на бебето?

Често моментът на първите самостоятелни крачки на вашето бебе води не само до умиление, но и надигане на лека необяснима паника. Тя е свързана с много въпроси – дали е настъпил подходящ момент или мускулатурата на бебето още не позволява тази стъпка, дали сте обезопасили апартамента или къщата достатъчно и т. н.

seo-blog7

Тенденцията както при проговарянето, така и при прохождането е момичетата да се развиват по-бързо в сравнение с момчетата на същата възраст. Но макар и заключението да е направено от практиката, то невинаги важи при всички.

Най-често интервалът варира между 9 и 15 месеца, но дори и без някакви усложнения и подлежащи заболявания първите крачки могат да бъдат направени по-рано или по-късно от зададените рамки. Все пак ако малкото дете не е проходило след като навърши 18 месеца или не е пропълзяло, докато навърши година, най-добре е да се направи консултация с ортопед.

Първите стъпки зависят от постепенното укрепване на отделните мускулни групи, а с узряването на централната нервна система се подобрява и двигателната координация.

Самостоятелният седеж укрепва мускулите на седалището и гърба и осигурява изправеното положение на горната част на тялото. Пълзенето усъвършенства координацията между ръцете и краката. Като така бебето се научава да движи ръцете и краката си по едно и също време.

В някои случаи бебето се придвижва съвсем спокойно чрез пълзене и стимулът му да се научи да ходи е по-слаб. В тези случаи прохождането може да се забави във времето. По-тежките бебета също могат да проходят по-късно, докато мускулите им укрепнат достатъчно, за да могат да издържат тялото.

Вижте още:  Коронавирусът в България: Близо двойно повече излекувани от заразени за денонощие

Освен това е доказано, че посредством проходилките се забавя прохождането, тъй като детето става много подвижно, лесно достига до всичко, което пожелае и стимулът за самостоятелно прохождане значително намалява.

При прохождането вкъщи се препоръчва детето да е босо. Така краката са в най-добър контакт с повърхността и при детето/бебето се създава по-добър усет.

гръцки преводач Добрич

Изборът на подходящи обувки е от особено важно значение и трябва внимателно да бъде направен, за да се осигури необходимия комфорт на все още неукрепналите мускулни групи.

Важно е да се отбележи обезопасяването на апартамента. След като детето проходи, рискът от контузия и травма се увеличава значително. В началото бебето трудно спира. Основният начин да спре, след като е тръгнало, е да падне.

По отношение на обувките голяма част от ортопедите и педиатрите са на мнение, че неудобните и изработени от изкуствени материи, с неправилно подбран размер, сериозно могат да навредят на правилното развитие на бебешкото стъпало, да създадат дискомфорт, който да демотивира детето да ходи. Освен това могат да станат причина за образуване на мазоли, които да създават предпоставка за щадене и допълнително изкривяване на стъпалото. Не на последно място се подрежда и рискът от синдром на плоско стъпало.

Важно е да се отбележи важността на правилно подбрания размер. С по-големи обувки се пада лесно, а тесните изцяло могат да убият желанието на бебето/детето да ходи. Най-лесният начин да измерим номера на обувките е да отбележим очертанията на крачето му върху лист с хартия, като към дължината добавим 1 см за повече комфорт и удобство.

Не на последно място стои въпросът как да подпомогнем желанието на бебето или детето за прохождане. Докато то е в период на лазене може да започнем да качваме интересни за него предмети на по-високи места, които да се опитва да достигне.

Вижте още:  Бета-каротин – какви са ползите от неговия прием?

Библиография:
1.    S. Badihian, N. Adihian, O. Yaghini; The Effect of Baby Walker on Child Development: A Systematic Review; Pubmed; 
2.    P. Burrows, P. Griffiths; Do baby walkers delay onset of walking in young children?; Pubmed;
3.    M. Sears, W. Sears; The Baby Book

 

На 16 октомври на Форум бременност и детско здраве може да чуете на живо водещи медицински специалисти, които ще коментират актуални и важни теми, свързани с раждането, бременността, майчиното и детско здраве. За повече информацията и за да проследите на живо събитието, регистрирайте се на на Investor Media PRO 

Източник: