агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Какво е решението за тарифите за тока?

Часове преди първия работен ден на новия парламент, синдикатите изготвиха обща декларация към депутатите. Те имат искания в три области: доходите, енергетиката и зелената сделка.

seo-blog7

При липса на диалог с властта, от КНСБ и КТ „Подкрепа” са готови да излязат на протест. Двата синдиката положиха подписи под обща декларация, която ще адресират  до президента Румен Радев, от една страна, но и до депутатите в 48-ото Народно събрание.

Още по темата

14 окт 2022 21:51

14

12 окт 2022 22:22

44

гръцки преводач Добрич

От които зависят законодателните промени.

Ден след като стана ясно, че годишната инфлация през септември е била рекордна – 18,7% – и може да достигне 20 на сто до края на годината, синдикатите искат в същия срок и доходите да се покачат с толкова. А от 1 януари – с 12-13, а в някои сектори и с нови 15%, съобщи Нова.

Същевременно служебният кабинет обмисля въвеждането на две тарифи за електроенергия за домакинствата.

„Миналата седмица ни беше показан някакъв проект на закон, в който се твърди, че ще има 2 цени за битовите потребители. На срещата числа нямаше”, заяви Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.

„Нямаме още официална информация от МС и министъра на енергетиката. Прагът може да е 300 киловатчаса за домакинство”, каза Добрин Иванов от АИКБ.

Според синдикатите подобна мярка трябва да е в помощ на енергийно бедните.

„Тези, които не могат да икономисват електроенергия просто защото не разполагат със средства да си купят уреди, които са енергийно ефективни”, каза Димитър Манолов.

Но според работодателите целта на правителството е друга.

Вижте още:  Над 2 млн. пенсионери вземат 60 лв. добавка от януари до юни

„Да повиши по някакъв начин цените за по-платежоспособните граждани”, смята Добрин Иванов.

„Да предизвика желание в битовите потребители – масовите, а не енергийно бедните, да положат необходимите усилия за енергийна ефективност”, коментира Щерьо Ножаров от БСК.

Въпросът е дали евентуален праг от 300 киловатчаса би бил справедлив. И колко ток ще могат да използват хората с най-ниски доходи, за да не скочат сметките им няколко пъти като на собствениците на басейни, например.

„Това е един климатик, средна мощност, който да работи 30 дена по 5 часа на ден”, обясни енергийният експерт Иван Хиновски.  

От това какъв праг определят властите зависи дали синдикатите ще излязат на протест.

Източник: