агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Киберсигурност: десетки часове се губят в справяне с предотвратими проблеми


Специалистите по ИТ сигурност и софтуерните разработчици прекарват над 5 часа всеки ден за справяне с проблеми, които е можело да бъдат избегнати (снимка: CC0 Public Domain)

Уязвимостите в сигурността имат лошия навик да се появяват след като софтуерното приложение бъде внедрено. Оказва се, че много от пропуските е могло да бъдат разрешени предварително, ако са използвани подходящите методи и инструменти за разкриването им.

Нов анализ, публикуван от фирмата за сигурност на уеб-приложения Invicti, разглежда времето и ресурсите, изразходвани за проследяване на „дупки“ в сигурността в разработените приложения. За своето проучване Invicti си е партнирала с Wakefield Research, за да анкетира 500 специалисти по киберсигурност и разработчици на софтуер, чиито позиции са на ниво директор.

Около 41% от специалистите по сигурността и 32% от анкетираните разработчици казват, че прекарват повече от пет часа всеки работен ден за справяне с проблеми със сигурността, които не е трябвало да са възникнали изобщо! Справянето с тези проблеми, особено в разгара на така нареченото „Голямо напускане“ и притесненията за предстоящи кибератаки, може лесно да доведе до стрес и прегаряне сред професионалистите.

Около 81% от респондентите казват, че заявките за помощ – т.нар. тикети – имат „магическата сила“ да се изсипват в самия край на работния ден. Една трета от анкетираните споделят, че им се е налагало да отменят срещи и вечери с приятели поради проблеми със сигурността на работното място. Освен това половината разкриват, че им се е случвало да работят през уикенда или ваканцията, за да разрешат проблем.

Вижте още:  Холографската 3D видео комуникация става реалност

Въпреки стреса, много от анкетираните намират положителни аспекти в работата си. Около 65% от професионалистите по сигурността и разработчиците вярват, че са спестили на компаниите си много пари през последната година, като са предотвратили пробиви. Цели 95% споделят, че цифровата трансформация и преминаването към отдалечена работна сила са направили работата им по-ценна и по-удовлетворяваща.

гръцки преводач Добрич

Наред с това това 49% от анкетираните посочват, че са приятелски настроени към своите колеги в областта на сигурността или разработването, което е доста по-добър резултат в сравнение с констатациите от миналата година.

Все пак честите уязвимости и проблеми в сигурността, които се появяват, са доказателство за необходимостта от подобрение в цикъла на разработка на приложения.

„Сигурността сега е работа на всекиго от нас. Липсата на връзка между сигурността и разработването [на приложения] често водят до ненужни забавяния“, казва главният продуктов директор на Invicti Сонали Шах.

Поради губенето на много време в неочаквани „поправки“ и поради естеството на киберзаплахите в днешно време е изключително важно сигурността да бъде „вградена“ в жизнения цикъл на разработването на софтуер, подчертават специалистите.

„Проверяването на сигурността на приложението трябва да бъде автоматизирано – както по време на разработването на софтуера, така и след като бъде въведен в експлоатация. Използвайки инструменти, които предлагат кратки времена за сканиране, точни констатации и интеграция в работните потоци за разработка, организациите могат да създадат истински сигурен, безопасен програмен код“.

Когато става въпрос за разработка на софтуер, иновациите и сигурността не трябва да се конкурират, казва още Шах. Обратно, те са свързани по същество.

Вижте още:  Tenda MW5 – меш за голяма Wi-Fi мрежа на добра цена

„Когато имате подходяща стратегия за сигурност, развойните екипи са способни да създават сигурни приложения, вграждайки мерки за сигурност в самата архитектура на софтуера“, казва Шах. Безопасността, според него, трябва да бъде вплетена в развойния процес, така че да обхваща целия жизнен цикъл на създаването на приложения.

Затова е желателно да се инвестира в инструменти за автоматизирана проверка. Тогава организацията ще има повече време и ресурси да създава иновации, вместо хората ѝ да се борят с проблеми, които е можело въобще да не възникват.

Източник: