агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Кога ще започне да се възстановява икономиката? Прогнозата на Илон Мъск


Вече няколко пъти Илон Мъск заяви, че световната икономика навлиза в рецесия
(снимка: Tesla / Twitter)

Световната икономика се е запътила към рецесия, единодушни са повечето анализатори. Но процесът на възстановяване ще започне скоро, според прогноза на Илон Мъск, който напоследък говори най-вече от позицията си на нов собственик и шеф на Twitter.

С началото на 2024 година Мъск свързва поне едно от собствените си решения – да не продава преди тази дата нови дялове в компанията си за електромобили Tesla. Мъск вече генерира известна сума пари от подобни транзакции и смята, че до 2024 г. те ще бъдат достатъчни, за да поддържат бизнеса на новата му придобивка Twitter.

Любопитната прогноза на мениджъра е, че ако рецесията в световната икономика се случи в пълен мащаб, тя ще приключи до второто тримесечие на 2024 г. „Предполагам, че бурните времена ще продължат година, година и половина, а зората ще дойде около второто тримесечие на 2024 г. Бумовете не траят вечно, както и рецесиите”, каза Мъск в подкаст, цитиран от Блумбърг.

Той отново предупреди инвеститорите да не дават заеми срещу ценни книжа на падащ пазар. Известно е, че самият той по подобни причини е отказал да рефинансира задълженията на Twitter за 13 милиарда долара, възникнали след сделката за закупуване на компанията в края на октомври.

гръцки преводач Добрич

Част от заема за Twitter не беше обезпечен с нищо и предоставен при висока лихва. Процентът на лихвата можеше да се намали, ако бяха заложени акции на Tesla, но те поевтиняха с 69% от началото на годината, което прави регистрирането им като обезпечение доста рискована операция. Вместо това, през декември Мъск продаде акции на Tesla на стойност 3,6 милиарда долара, въпреки че обеща да се въздържа от подобни сделки до 2024 г.

Вижте още:  Страхотният блъф на криптовалутите

И по-рано Мъск говори за предстояща рецесия в световната икономика, а в края на миналата седмица заяви, че сегашното забавяне на икономиката ще бъде подобно по мащаб на кризата от 2009 г.

Статутът на един от двамата най-богати хора в света не прави автоматично Илон Мъск авторитет по отношение на икономическия анализ. Така например, наскоро той твърдеше напълно сериозно, че спадът в стойността на акциите на Tesla е причинен от манипулиране на лихвите по рефинансиране от страна на американските власти, а не от разочарованието на инвеститорите, че той не отделя достатъчно време за управление на бизнеса на компанията след закупуването на Twitter.

Подобно „късогледство” на шефа на Tesla и на още няколко компании, които са в авангарда на технологичния напредък, е критикувано многократно от експерти в индустрията.

Източник: