агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Кои лаборатории предлагат антигенни тестове до 10 лева?

Към 27 октомври бе актуализиран списъкът на 177-те  лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове.

seo-blog7

Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на здравеопазването тестове. 

Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв.

Окончателното решение за притежаване на „зелен сертификат“ влиза в сила от 00:00 часа на 21 октомври. 

След установяването на ръста в 14-дневната заболяемост в страната и увеличаващия се брой на хоспитализираните с Covid-19 от 00:00 часа на 21 октомври окончателно влезе в сила решението за притежаване на „зелен сертификат“. Отчетено бе и увеличение на броя на смъртните случаи.

Към настоящия момент всички дейности, които се извършват на закрито, се провеждат при изискването посетителите/ клиентите/ участниците да представят „зелен сертификат“ за ваксинация/  за преболедуване, или за негативен резултат от антигенен/ PCR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди влизане в обекта/ мероприятието. 

Тази мярка ще се отнася за посещения в заведенията за хранене и развлечения (кафенета, ресторанти, барове, дискотеки, кина, театри, музеи, галерии фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове, търговските центрове тип МОЛ, магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., базарите и изложенията на закрито).

Изискванията за “зелен сертификат” не се прилагат по отношение на лица до 18- годишна възраст.

гръцки преводач Добрич

Организаторът на събитието/ ръководителят на обекта следва да осигури контрол на входа на обекта/ мероприятието относно проверката на сертификатите. 

Вижте още:  Как да улесним прохождането на бебето?

“Зелен сертификат” вече се издава и след поставяне само на първа доза ваксина, като той е с валидност до един месец или до поставяне на втората доза. 

Валидността на сертификатите за преболедуване на Covid-19 е удължена от 6 на 12 месеца, като те се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол. 

Сертификатите, издадени след негативен резултат от антигенно изследване са валидни до 48 часа. След негативен PCR – до 72 часа.

Може да откриете актуализиран списък с лабораториите, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове. При посещаване на един от изброените медицински центрове, пациентът, който е провел изследване за Covid-19 чрез бърз антигенен тест, заплаща  сума в размер до 10 лв. 

Пълен списък с лечебните заведения с лаборатории / самостоятелните медико-диагностични лаборатории, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове

Източник: