агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Кремъл: Няма нужда от истерична реакция във връзка с мобилизацията

Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви днес, че не е необходимо обществото да реагира истерично на мобилизацията на резервисти за участие в бойните действия в Украйна, съобщи ДПА. В сряда Путин стана ясно, че най-малко 300 000 резервисти ще бъдат призовани под знамената, за да се включат в започналата през февруари инвазия в съседната на Русия страна.

Новината предизвика редки антивоенни протести в множество градове и паника сред руските мъже. Широко разпространени са случаите с руснаци, които бързо резервират еднопосочни полети или се отправят към държави като Финландия и Казахстан. Напускането на страната се разглежда като заплаха за руската икономика, както и за отслабващата военна машина на Путин в Украйна, посочва ДПА.

Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и…

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли опасенията на обществеността. “По някакъв начин може да се разбере, че в първите часове след обявяването и дори в първия ден имаше истерична, изключително емоционална реакция, защото наистина нямаше достатъчно информация”, каза той. “През изминалите дни обаче правителството разпространи повече информация и създаде горещи телефонни линии, за да отговаря на въпроси”, допълни той, цитиран от БГНЕС.

Днес руското министерство на отбраната предостави нови подробности за това кои мъже няма да бъдат засегнати от мобилизацията. Специалистите в областта на високите и информационните технологии, критично важните служители във финансовия сектор и членовете на държавните медии, които участват във военната пропаганда на Кремъл, не трябва да получават повиквателни, тъй като работят в професии, “опазващи системата”, заяви министерството.

Вижте още:  Узбекистан предупреди гражданите си, че ги очаква затвор за участие във войната в Украйна

Ръководителят на Комисията по отбрана в руския парламент Андрей Картаполов обясни във връзка със заминаването на много мъже, че според закона за мобилизацията има забрана резервистите да напускат страната. Тъй като обаче Путин е наредил “частична” мобилизация, законът не се прилага, каза той, и пътуванията в рамките на Русия и в чужбина са разрешени. Въпреки това Картаполов препоръча на резервистите, които не са сигурни дали подлежат на мибилизация, сами да отидат в наборната комисия, за да изяснят положението си.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Видеа в социалните мрежи показаха мобилизирани в Русия мъже, които са пияни още преди да отпътуват на фронта. Често пъти те са пияни ощ…

Още от ЕВРОПА:

Финландия забранява влизането на руснаци с шенгенски туристически визи

Украйна: В окупираните райони са били принудени да гласуват за анексиране от Русия

Турция против правото на вето в Съвета за сигурност на ООН

Държавите от Г-7 няма да признаят референдумите в Източна Украйна

Путин е отслабен и изолиран: Цената, която ще трябва да плати, е огромна

Руски заместник-министър: Москва не заплашва никого с ядрени оръжия

Няма вариант да отговориш с “Не”: Как протича референдумът в ЛНР и ДНР

Независима латвийска медия: 1,2 милиона души ще бъдат призовани в руската армия

“Това е една долна заплаха”: Италианската крайна десница внася вот на недоверие срещу Урсула фон дер Лайен

Украйна отвоюва важно селище в Донецк и подобри позициите си край Бахмут

Източник: