агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Кризата се задълбочава – решение ли е златото?

3 месеца след началото на войната в Украйна

Ако опитаме да „видим“ какъв е интересът към златото в момента, може би без изненада ще установим, че няма почти нищо ново. Както при всяка друга криза златото е едно от убежищата за инвеститорите, които разполагат със свободни средства.


В края на 2008 г., с разгара на финансовата криза златото привлече интереса на инвеститорите. От графиката се вижда как от този момент нататък до лятото на 2011 г. неговата цена стремително се покачва. Когато кризата започна да отшумява и финансовите пазари да се „успокояват“, златото започна да губи част от своята атрактивност. С възстановяването на икономиките, свободният ресурс се пренасочи постепенно към други активи, които всъщност са в основата на икономическия растеж. Периодът на възстановяване от предходната финансова криза продължи 4-5 години, в които златото постепенно губеше позиции като инвестиционна дестинация. Когато отново се заговори за забавяне на растежа на икономиките и за първи сигнали за наближаваща нова криза, последва сътресение. То беше с неочаквано големи размери, защото светът не беше подготвен за него. Това е пандемията COVID-19 и всички помним ефектите от нея. Всичко това се случи в края на 2019 г. и реакцията на пазарите е ясно видима. Инвеститорите отново предпочетоха златото. Цената му отново пое нагоре и това продължи почти 1 година. С овладяването на пандемията и завръщане към нормален цикъл на работа започна и възстановяването на икономиките и от тази криза. Макар в нова реалност и при преструктуриране на много бизнеси, икономиките все пак поеха курс на растеж. За жалост, точно когато вече изглеждаше, че пандемията е под контрол и усилията бяха пренасочени към възстановяване от кризата, възникна нова криза.

Вижте още:  Даниела Бобева: България не показа, че иска в еврозоната

Инвестиции в суровини през 2022 г.

Военният конфликт в Украйна отново потвърди, че в такива ситуации златото е едно от убежищата. Още от началото на 2022 г. то поскъпва, а войната в Украйна допълнително стимулира този ръст. Така в началото на март т.г. цената на златото достигна най-високия си размер за последните 15 г. В момента тя претърпява корекция и се доближава до стойността си от година по-рано.

Инфлационните процеси, на които сме свидетели през последните месеци, също променят инвестиционните стратегии. Сега сред атрактивните активи са суровините и енергийните компании, които отнемат фокуса от златото и го пренасочват към себе си. Независимо от това, както се вижда, златото постоянно е „резервен“ актив. При първи сигнали за задаваща се криза или при внезапно възникнала такава, то е сред първите убежища, към които се насочват инвеститорите. От друга страна, кризите „преместват“ цената на златото на други нива. От тази гледна точка, освен временно убежище, то е и традиционна инвестиция. В разглеждания 15-годишен период, въпреки спадовете след всяка криза, златото все пак значително е поскъпнало. За отминалите 15 години цената му бележи ръст от 185%. Какво означава това? Погледнато от инвестиционна гледна точка (а не като временно убежище за свободните пари) за този период инвестиция в злато е генерирала средно по 7,2% доходност всяка година.

Ще продължи ли златото да е убежище и инвестиционна възможност?

Вероятно ДА. Особено валидно би било това, ако кризата се задълбочи, търсенето на метала остане високо, а добивът му ограничен. Историята показва, че златото е актив, който може да генерира доходност, но може да генерира и значителни загуби. Всичко това се вижда на графиката по-горе и факторът, който го предопределя се нарича „момент на инвестицията“. Инвестицията в злато е рисково начинание, въпреки позитивите, които носи. Ето защо консултация с инвестиционен консултант е задължителна, преди да се предприеме инвестиционно начинание с този метал.

Вижте още:  Кои са най-изгодните 3-годишни депозити?

Не е препоръка за вземане или не на инвестиционно решение!

Източник: