агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Кризата забави ръста на приходите и заплатите в софтуерния бизнес

Малко повече от 9 000 души работят в Топ 10 най-големи софтуерни компании, според CBN
(снимка: CC0 Public Domain)

2020 година беше сравнително добра за софтуерния бизнес в България, на фона на пандемии и световни кризи. Това показват резултатите от второто годишно изследване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Анализът включва 4 ключови финансови показатели, 6 показатели за ефективност (KPI) и пет класации Топ 10 за трите сегмента – едри (250+ заети), средни (50-250 заети) и малки (10-50) компании.

Кризата определено забави ръста в приходите и в трите сегмента в диапазона 12%- 19%, отбелязва CBN. Забавя се и ръстът в новите работни места, а най-пострадали са оперативните печалби.

Намалява също така ръстът във възнагражденията, макар и да го има в условията на криза. Най-висока е цената на зает в едрия бизнес, докато при малкия и средния бизнес разликата е несъществена.

Увеличаването на цената на труда и липсата на достатъчно ръст в производителността (приход на зает) води до сериозно покачване на общата цена на персонала, спрямо оперативния приход, което може да предизвика негативна реакция в развитието на индустрията, коментира CBN.

гръцки преводач Добрич

В по-голяма степен от кризата през 2020 година са засегнати малките софтуерни компании в страната. Най-комфортно като че ли са преминали големите компании, които продължават успешно да увеличават и персонал, и приходи.

Предишно изследване на CBN сочи, че в сегмента на едрия бизнес са базирани предимно експортно ориентирани компании, свързани с американски, германски и британски капитали.

Вижте още:  Китай тества 10 Gbps сателитна комуникация

Прогнозите на CBN за развитието на трите сегмента на софтуерния бизнес в България сочат, че 2021 и 2022 г. ще бъдат добри години с вероятен силен ръст на приходи и заети.

Основните финансови рискове, които се виждат от част от резултатите, са свързани с ръста на производителността, увеличаване на възнагражденията и респективно навлизане в рисковата зона на бизнес, когато съотношението между цената на труда и оперативните приходи надвишава определен праг, след което е възможен и ръст на задълженията.

Сред Топ 10 в едрия софтуерен бизнес по брой заети (общо 9 013 служители) има две български компании. Формите от челната десетка са генерирали оперативни приходи общо в размер на 548,4 млн. евро, докато Топ 10 в средния бизнес прави 232,1 млн. евро, а Топ 10 в малкия бизнес – 104,5 млн. евро.

В Топ 10 по средни възнаграждения на зает малкият бизнес има предимство, но при резултатите за целите сегменти най-високо е заплащането в едрия софтуерен бизнес, сочи анализът.

Източник: