агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Лъжлива бременност или гестационна трофобластна болест

Гестационната трофобластна болест е изключително рядко състояние, което се развива от анормална бременност. При това заболяване повечето жени смятат, че са бременни и имат положителен тест за бременност.

seo-blog7

Доброкачествената форма на гестационна трофобластна болест се нарича моларна бременност или молла хидатидоза. Това включва необичайна бременност, която обикновено изисква навременно лечение.

Заболяването е рядко срещано и засяга около една на всеки 1000 бременни жени.

Много жени, лекувани от трофобластна болест, могат в последствие да имат нормална бременност.

Гестационна трофобластна болест е терминът, даден на група от редки тумори, които се развиват през ранните етапи на бременността. 

След зачеването тялото на жената се подготвя за бременност, като обгражда току-що оплодената яйцеклетка или ембрион със слой клетки, наречен трофобласт.

Трофобластът помага на ембриона да се имплантира в стената на матката. Тези клетки също образуват голяма част от тъканта, която изгражда плацентата – органът, който доставя хранителни вещества на развиващия се плод. При това заболяване има анормални промени в клетките на трофобласта, които причиняват развитието на тумори.

Повечето от тези тумори са доброкачествени, но някои имат потенциал да се превърнат в злокачествени. 

гръцки преводач Добрич

Хидатидиформената бенка е известна още като моларна бременност. 

При моларна бременност има проблем с оплодената яйцеклетка и има свръхпроизводство на трофобластна тъкан. Тази излишна тъкан на трофобласт прераства в анормални маси, които обикновено са доброкачествени, но понякога могат да се превърнат в ракови. Има два вида бенки с хидатидна форма:

  • Частична моларна бременност. В този случай оплодената яйцеклетка съдържа нормалния набор от ДНК на майката, но удвоява броя на ДНК на бащата. Поради това ембрионът се развива само частично и не се превръща в жизнеспособен плод.
  • Пълна моларна бременност. Оплодената яйцеклетка няма ДНК на майката и вместо това има два комплекта ДНК на бащата и не настъпва формиране на плод.
Вижте още:  Седмицата на коронавируса: Най-после спад и в смъртността

Има няколко вида гестационна трофобластична неоплазия:

  • Хориокарцином: Този раков тумор се образува в матката на бременна жена. Хориокарциномите обикновено се появяват, когато израстъци от моларна бременност станат ракови. Рядко хориокарциномите се образуват от тъкани, останали в матката след спонтанен аборт или раждане на здраво бебе.
  • Инвазивна бенка: Трофобластните клетки образуват анормална маса, която расте в мускулния слой на матката.
  • Трофобластичен тумор на плацентарно място: Този изключително рядък, бавно растящ тумор се развива там, където плацентата се прикрепя към стената на матката. Трофобластните тумори на плацентарното място често не се откриват до години след доносена бременност.
  • Епителиоиден трофобластен тумор: Прогресията на този изключително рядък тумор имитира тази на трофобластен тумор на плацентарно място.

Непременно се консултирайте с лекар, ако получите някои от следните симптоми: кървене, което не е свързано с менструацията, по-голям размер на матката от съответстващия за гестационната възраст, болка или чувство за пълнота в тазовата област, екстремни пристъпи на гадене и повръщане.

Специфичното лечение ще се определи въз основа на общото здравословно състояние на пациентката и медицинска история, степента и вида на трофобластната болест, индивидуалната толерантност към специфични лекарства, процедури или терапии, хода на заболяването и това дали пациентката планира други бременности.

Методите на лечение могат да включват операция за отстраняване на тумори или засегнати органи, химиотерапия, хистеректомия или лъчетерапия.

Източник:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases
 

Източник: