агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Лекар: Безумие е идеята за 15-минутен минимум за преглед

Предложението пофилактичните прегледи да траят минимум 15 минути не срещна одобрението на общопрактикуващите лекари. Според д-р Мирослав Спасов, всеки пациент изисква различно време.

seo-blog7

“Ако за вас мога да отделя една минута, защото сте дошли за административен документ, то за следващия пациент, който е с инфаркт или инсулт, може да ми отнеме един час. Какъв е мотивът? Дали просто да има контрол върху нас, дали държавата да не заплаща за извършената дейност – не мога да го обясня. Най-голямото безумие, което се създава с така създадената идея, е юридическата стойност на издадените от нас документи, защото ако пациент дойде в кабинета ми със запазен час в 7:00, аз съм си настроил тайминга на компютъра, за да мога да се вмъкна в изискванията на НЗОК за преглед от 15 минути – може да се окаже, че системата ще отчете прегледа в 23:59 ч., през което време той може избяга от България, да убие човек, след което ще ме търсят за издаден документ с невярно съдържание”, каза той в студиото на “България сутрин”.

Според него идеята е пълно безумие.

Още по темата

25 ное 2022 08:28

49

гръцки преводач Добрич

“Проблемът е хроничното недофинансиране, въпросът със стойността на лекарския преглед, проблем е загубата ми на време от 3 часа, за да мога да отида да си взема необходимите ваксини, вместо да се уреди доставянето на ваксини до лекарския кабинет. Също проблем е стиковането между различните звена – разкарването на един онкоболен от единия край на София до моя кабинет, за да може да се издаде направление за постъпване по клинична пътека, вместо колегата в онкоболницата да го издаде. Липсата на медикаменти също е проблем”, допълни д-р Спасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте още:  В "Столипиново" са разочаровани и не искат да гласуват

По думите му много малка част от хората си правят профилактични прегледи.

“Държавата отново слага едни регламенти да обхванем поне 46% от пациентите, записани в нашата практика. Но се оказва, че българският гражданин мрази да ходи на преглед, защото се страхува да не му открием нещо и след това да започнем да го лекуваме. И друга тема за управляващите – вместо да се чудят как да ни ограничават административно, нека да помислят по въпроса защо ние продължаваме да инвестираме в болнично здравеопазване, вместо в доболничната помощ”, коментира личният лекар.

И отново изтъкна проблема с липсата на кадри.

“Отдавна системата ни е сбъркана. Няма лекари в България, няма медицински сестри, няма кинезитерепатевти, няма санитари. Вместо тази държава да помисли как да задържи своите лекари и как да инвестира, тя е склонна да ги обучава и след това се примирява с това, че бягат в чужбина”, добави д-р Мирослав Спасов.


 

Източник: