агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

МЕУ с инициатива за безопасен интернет за децата


Поне 71% от децата и младите хора играят или общуват активно онлайн
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на електронното управление (МЕУ) предприе инициатива за предпазване на децата от опасностите, които крие интернет. Тя започва днес с открит урок по темата, който министър Божидар Божанов ще проведе в ОУ „Проф. д-р Любомир Милетич” в София.

По данни на УНИЦЕФ, поне 71% от децата и младите хора играят или общуват активно онлайн. Цифровите технологии откриват много нови канали за комуникация и забавления. Интернет може да осигури изключително важен достъп до здравни и образователни услуги, както и информация по теми, които са важни и интересни за младите хора.

Въпреки това, заедно с възможностите и ползите, които носи, интернет е среда, в която децата са изложени на редица заплахи и вреди от съдържание, контакти и поведение онлайн, подчертаха от МЕУ. Ето защо министерството предприема инициатива за безопасен интернет за деца, която започва на 1 юни с открит урок по темата, който министър Божидар Божанов ще проведе от 14 ч. за ученици от 4 и 5 клас от 148-мо ОУ „Проф. д-р Любомир Милетич” в София.

На сайта на Министерството са публикувани преведени на български език „Насоки за създателите на политики в областта на защитата на децата онлайн”, разработени от Международният съюз по далекосъобщения (МСД) с помощта на експерти в различни области. Документът е част от серия подобни „Насоки в областта на защитата на децата онлайн”, предназначени за родители и преподаватели, деца, бизнеса и създателите на политики.

Вижте още:  Мъск иска служителите на Tesla да се връщат по офисите или да напуснат

Насоките  включват редица препоръки, включително правни и политически рамки, които да адресират вредите, причинявани на децата в цифровата среда. Те са качени в подходящ за изтегляне формат и могат да бъдат ползвани безвъзмездно от родители, които искат да предпазят своите деца от опасностите в интернет, или от учители, които да ги ползват за образователни цели.

гръцки преводач Добрич

МЕУ отчита изключителната важност на темата за безопасното сърфиране  на децата в интернет и в бъдеще ще работи съвместно с другите държавни институции за налагането ѝ в основния дневен ред на обществото, увериха от министерството.

Източник: