агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Microsoft може да инвестира $10 млрд. в OpenAI, създателя на ChatGPT


Microsoft ще получава 75% от печалбите на OpenAI, докато си върне инвестицията в компанията (снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft води преговори за инвестиране на 10 милиарда долара в OpenAI, организацията-разработчик на изкуствения интелект ChatGPT. Подобен ход оценява OpenAI на 29 милиарда долара, съобщи Semafor в понеделник, цитирайки „източници, запознати с въпроса“.

Новината подчертава нарастващия интерес към компанията за изкуствен интелект, чийто чатбот смая света в последните месеци, изумявайки любители и експерти от индустрията със способността си да генерира хайку, да отстранява грешки в кода и да отговаря на въпроси досущ като човек.

Финансирането на сделката може да включва и други инвеститори и фондове за рисков капитал. Говори се и за „документи, изпратени до бъдещи инвеститори“, очертаващи конкретни условия.

През 2019 г. Microsoft инвестира 1 милиард долара в OpenAI, основана от Илон Мъск и Сам Алтман. Подразделението за облачни услуги на компанията осигурява и изчислителната мощност, необходима на разработчика на изкуствен интелект.

Миналата година Microsoft разкри планове за интегриране на софтуер за генериране на изображения от OpenAI в своята търсачка Bing. Според скорошна публикация на The Information, подобни планове са на ход и за ChatGPT, тъй като Microsoft се стреми да детронира пазарния лидер в уеб-търсенето Google Search.

гръцки преводач Добрич

Според Semafor, Microsoft ще получава 75% от печалбите на OpenAI, докато не възстанови първоначалната си инвестиция. След като достигне този праг, Microsoft ще има 49% дял в OpenAI, наред с други инвеститори, които ще вземат още 49%, а организацията-майка на OpenAI ще притежава 2%.

Вижте още:  Готвят нов антимонополен закон срещу Big Tech

На скорошно представяне на OpenAI пред инвеститори представители на организацията заявиха, че очакват 200 милиона долара приходи през настоящата година и 1 милиард долара до 2024 г., съобщи Ройтерс.

Източник: