агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Милен Велчев: Плащанията на газ в рубли е чисто политически ход

“Добър опит е за човек, който заема пост в Централна банка, да знае от практиката как работи банковата система. От друга страна е важно да се проследи какви са връзките на съответния кандидат с банките, които е управлявал, защото това може да лъха на конфликт на интереси. В тази ожесточена престрелка могат да се очакват всякакви удари под кръста. Липсва ни достатъчно информация, за да твърдим убедено дали тези удари под кръста са основателни”, заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването “Опорни хора”.

seo-blog7

По думите му заплахата към Каримански е обезпокояваща и смущаваща, защото никога досега изборът на гуверньор на Централната банка не е бил съпроводен от такава ожесточена борба. Той добави, че досега кандидатът е бил един, но се е ползвал с подкрепа на поне част от опозицията. Гостът обърна внимание, че почти всички гуверньори на БНБ са избирани с гласовете на опозицията, което е добре, защото това е надпартийна институция.

Още по темата

8 апр 2022 13:25

49

8 апр 2022 11:05

46

гръцки преводач Добрич

“Другото, което ме смущава е, че двама сравнително изтъкнати представители на мнозинството – единият председател на бюджетната комисия, а другият председател на парламентарната група на водещата партия в управляващата коалиция, няма и три месеца от началото на мандата, и двамата искат да се спасят в една авторитетна институция с 6-годишен мандат на управление, което не показва, че те вярват в дългосрочното бъдеще на управляващата коалиция”, изтъкна Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият финансов министър попита дали ако се стигне до избор на нов главен прокурор, кандидатът ще се търси сред депутатите и дали основните аргументи ще бъдат свързани с партийната му лоялност.

Вижте още:  Караме стари коли с все по-скъпо гориво

“Плащанията за газ в рубли е чисто политически ход. Нищо няма да се промени за България и за другите клиенти на “Газпром”. Те ще продължат да си плащат според съществуващите договори в евро. Просто за нуждите на своята вътрешна аудитория руското ръководство е представило някакъв модел, в който плащанията в евро ще влизат в специална сметка в “Газпромбанк” и моментално всички пари ще бъдат обръщани в рубли”, коментира той.

Велчев разясни, че България няма как да си достави природен газ от другаде в краткосрочен план, но според него, в средносрочен и дългосрочен план има възможности. По думите му страната ни не е особено зависима от газа като суровина.

Източник: