агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

МВФ: Икономическите последици от войната ще бъдат опустошителни

Международният валутен фонд предупреди днес, че вече “сериозните” глобални икономически последици от войната в Украйна ще бъдат “още по-опустошителни”, ако конфликтът ескалира.

seo-blog7

В изявление глобалният кредитор посочва, че войната в Украйна вече е повишила цените на енергията и на зърното и е изпратила вълна от над един милион бежанци в съседните страни, като същевременно е предизвикала безпрецедентни санкции срещу Русия.

Още по темата

5 мар 2022 20:32

119

5 мар 2022 18:32

123

гръцки преводач Добрич

“Докато ситуацията остава силно променлива и перспективите са обект на изключителна несигурност, икономическите последици вече са много сериозни”, се посочва в изявление на МВФ след заседание на борда, председателствано от управляващия директор Кристалина Георгиева.

“Продължаващата война и свързаните с нея санкции също така ще окажат сериозно влияние върху световната икономика”, предупреждава базираната във Вашингтон организация, отбелязвайки, че кризата създава неблагоприятен шок за инфлацията и икономическата активност в момент, когато ценовият натиск вече е бил висок.

МВФ посочва, че ценовите шокове ще се усетят в целия свят и властите трябва да осигурят фискална подкрепа за бедните домакинства, за които храната и горивата съставляват по-висок дял от разходите, като фондът добавя, че икономическите щети ще се увеличат, ако войната ескалира.

Според МВФ обширните санкции, наложени на Русия от Съединените щати, европейски държави и други, също биха имали “съществено въздействие върху световната икономика и финансовите пазари, със значителни разпространение и върху други държави”.

В допълнение към човешките жертви, Украйна търпи значителни икономически щети, като морските пристанища и летища са затворени и повредени, а много пътища и мостове са повредени или разрушени.

Вижте още:  Приходите от нощувки скочиха с 54% за година

“Въпреки че е много трудно да се оценят нуждите от финансиране точно на този етап, вече е ясно, че Украйна ще бъде изправена пред значителни разходи за възстановяване и реконструкция“, се казва в съобщението на МВФ.

Очаква се управителят борд на МВФ да разгледа искането на Украйна за спешно финансиране от 1,4 млрд. долара още следващата седмица. Украйна също така има 2,2 млрд. долара на разположение до юни по съществуващо стенд-бай споразумение, посочи Фондът седмица по-рано.

Молдова и други страни с тесни икономически връзки с Украйна и Русия са изложени на “особен риск” от недостиг и прекъсвания на доставките, посочва още Международният валутен фонд и допълва, че служителите на МВФ активно обсъждат с Молдова вариантите за финансиране. Молдова е поискала разширяване и преработване на съществуващата си програма с МВФ за заем в размер на 558 млн. долара, за да помогне за покриване на разходите от настоящата криза.

Източник: